Log in
A+ A A-

Έλληνες Μετανάστες: Το όνειρο της Αυστραλίας έγινε εφιάλτης

Χιλιάδες Έλληνες έχουν στην άκρη του μυαλού τους την μετανάστευση. Κάποιοι μένουν στα λόγια και ορισμένοι άλλοι παίρνουν την μεγάλη απόφαση.  Είναι όμως τα πράγματα όπως τα περιμένουν;  Στην Αυστραλία, τουλάχιστον, οι εκεί ομογενείς προειδοποιούν πως "ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός".

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα - όπου λείπουν τα αυτονόητα - σε συνδυασμό με τις success stories πολλών ομογενών, αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για τους Έλληνες προκειμένου να κάνουν το μεγάλο ταξίδι προς στην Αυστραλία.  Σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η έταιρη μακρινή χώρα με το έντονο ελληνικό στοιχείο - οι ΗΠΑ - έχει αναπτύξει την φήμη ότι "δεν είναι όπως παλιά", ενώ είναι γνωστές πλέον οι δυσκολίες στην έκδοση μεταναστευτικής βίζας.  Αντίθετα, για την Αυστραλία υπάρχει η αίσθηση πως το βιωτικό επίπεδο είναι ανώτερο και ότι ο χώρος για τους μετανάστες είναι ανοιχτός.  Αυτό, τελικά, είναι που κάνει τους μετανάστες, στην πλειοψηφία τους, να πέφτουν από τα σύννεφα και, σκεπτόμενοι πόσο μακριά βρίσκονται από την βάση τους, να βιώνουν έναν ακόμη χειρότερο εφιάλτη από την Ελλάδα της κρίσης.

"Οι περισσότεροι έρχονται εδώ, χωρίς να γνωρίζουν τις συνθήκες ζωής, εύρεσης εργασίας και πέφτουν από τα σύννεφα", αναφέρει ο Γιάννης Αθανασόπουλος, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Hellenic Australian Community Support Association, που αποτελεί ένα σωματείο υποστήριξης για τους Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας.

Τις πιο δύσκολες στιγμές περνούν, ασφαλώς, εκείνοι που φθάνουν στην χώρα χρησιμοποιώντας τουριστική βίζα και, ύστερα από τρεις μήνες, αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού δεν μπορούν να εργαστούν μόνιμα.  Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και όσοι στηρίζονται σε φοιτητική βίζα, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα για όσους είναι κάτοχοι αυστραλιανής υπηκοότητας.

Μάλιστα, ο κ. Αθανασόπουλος παρομοιάζει το σημερινό μεταναστευτικό κύμα με το αντίστοιχο της δεκαετίας του 50, όταν και οι Έλληνες έφευγαν από μια Ελλάδα γεμάτη φτώχεια και δυστυχία για να βρουν στην μακρινή Αυστραλία την γη της επαγγελίας.  Μόνο που οι σημερινές καταστάσεις παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, που, ενδεχομένως, να μην υπήρχαν ούτε εκείνη την περίοδο.