Log in
A+ A A-

Συγκινητική η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

Στα "γαλανόλευκα" ντύθηκε την Κυριακή η 5η Λεωφόρος του Μανχάτταν, με χιλιάδες Έλληνες να δίνουν το "παρών", αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα να επικράτησε ο φόβος για αποτυχία ή ακόμη και ακυρωση της παρέλασης, λόγω των δυσμενών καιρικών προβλέψεων για σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, όμως αποδείχθηκε πως ο Θεός ήταν... Έλληνας.  Έτσι, παρά την χαμηλή, για την εποχή, θερμοκρασία και την έντονη συννεφιά, δεν έπεσε σταγόνα βροχής και η ομογένεια τελικά κατέβηκε στην 5η Λεωφόρο.  Όχι όπως άλλες χρονιές - όταν και οι συνθήκες ήταν καλύτερες - αλλά, τηρουμένων των αναλογιών, σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Το μεγάλο χειροκρότημα συγκέντρωσε, δικαίως, το Τάγμα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που κατέφτασε, όπως και πέρυσι, από την Αθήνα.  Με την στολή των παραδοσιακών τσολιάδων, οι Εύζωνες κινήθηκαν με συντονισμένο βήμα προκαλώντας την χαρά αλλά και την συγκίνηση των παρεβρισκομένων, καθώς υπήρχαν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ξέσπασαν σε κλάματα στις εξέδρες.

Την ελληνική σημαία, μαζί με τα παιδιά των ελληνικών σχολείων, κράτησε και ο νέος Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο, στέλνοντας το δικό του μήνυμα εκτίμησης στην ομογένεια.  Στις ιδιες σειρές ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι υπόλοιποι επίσημοι, όπως ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ (Grand Marshal), ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, Γιώργος Τσούνης (Grand Marshal), ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, η Επίτροπος Απόδημων Κυπρίων, Κέλυ Κληρίδου, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, ο Γενικός Πρόξενος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο Πρόξενος Μανώλης Κουμπαράκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Πέτρος Γαλάτουλας κ.ά. 

Η παρέλαση ξεκίνησε στην 13:45 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, τονίζοντας όμως ότι η ομογένεια θα πρέπει να δείχνει κάθε μέρα την ίδια ομοψυχία και αφοσίωση.