Log in
A+ A A-

Δήλωση Αραβέλλας Σιμωτά για την 40η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό τονίζει η Πολιτειακή Βουλευτής της Νέας Υόρκης, Αραβέλλα Σιμωτά, στην δήλωσή της ενόψει της συμπλήρωσης των 40 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Αυτή η Κυριακή 20 Ιουλίου, σηματοδοτεί την 40η επέτειο από την παράνομη εισβολή των Τουρκικών Ενόπλεων Δυνάμεων στην Κύπρο. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί επίσης την 40η επέτειο από την παράνομη διχοτόμηση της Κύπρου, μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Από τότε, τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Κοινότητα έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την τουρκική στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο, απευθύνοντας έκκληση για τον τερματισμό της διαμάχης. Ωστόσο, παρά τις σχεδόν καθολικές διεθνείς επικρίσεις, η παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία συνεχίζεται.

Από την στιγμή που δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια πολιτική λύση, πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Εκτός από την παράνομη κατοχή του σχεδόν ενός τρίτου της χώρας, η Τουρκία πρέπει να απαντήσει για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν το 1974, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων Ελλήνων Κυπρίων που σκοτώθηκαν και των περισσότερων από 100.000 που εκτοπίστηκαν, ως αποτέλεσμα της εισβολής.  

Εδώ και πολύ καιρό η Κύπρος δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως έθνος, καθώς εμποδίζεται από την παράνομη παρουσία μιας ξένης δύναμης. Ελπίζω μια μέρα να δούμε την Κύπρο ενωμένη και απελευθερωμένη από την κατοχή, αλλά μέχρι τότε θα κάνω ό, τι μπορώ για να στρέψω την προσοχή σε αυτήν την συνεχιζόμενη."