Log in
A+ A A-

Η σχέση Αλαφούζου - Νταμπίζα και το τέλος της

Ο Νίκος Νταμπίζας άρχισε την εργασία του στον Παναθηναϊκό έχοντας κερδίσει την "τυφλή" εμπιστοσύνη του Γιάννη Αλαφούζου, αλλά κατέληξε να αποχωρήσει χωρίς να έχει δεχτεί ούτε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.

Ένας μεγάλος έρωτας που κατέληξε σε θυελλώδη χωρισμό... Αυτή η φράση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη σχέση του Γιάννη Αλαφούζου με το Νίκο Νταμπίζα.

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής αποτέλεσε προσωπική επιλογή του προέδρου της ΠΑΕ, είχε την πλήρη κάλυψη του στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεργασίας τους αλλά κατέληξε σε φανερή δυσμένεια...

Αναμφίβολα, ο Νίκος Νταμπίζας ήταν η πιο πολύκροτη επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου, μεταξύ των συνεργατών οι οποίοι τον πλαισίωσαν.

Κανέναν άλλο δεν τον υπερασπίστηκε με τόση θέρμη, σε κανέναν άλλο δεν έδειξε τόση εμπιστοσύνη και δεν του παραχώρησε τόσες ελευθερίες.

Παρόλα αυτά, σταδιακά ο Νταμπίζας έπεσε στα μάτια του Αλαφούζου και όσο προχωρούσε ο καιρός, ήταν φανερό ότι πλέον δεν μπορούσαν να συνεργαστούν.

Η σύσταση και οι πρώτες εντυπώσεις

Ο Νίκος Νταμπίζας μπήκε στη ζωή του Γιάννη Αλαφούζου την άνοιξη του 2013, όταν σε μία από τις συζητήσεις που είχε με τον Γιώργο Καραγκούνη, έγινε λόγος για τον παλαίμαχο αμυντικό.

Ο Καραγκούνης, ο οποίος είναι κουμπάρος με τον Νταμπίζα, εκθείασε τον πρώην συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα, εστιάζοντας στην ακεραιότητα του, στην ηθική του και στη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο, καθώς και στην εργατικότητα του.

Τα λεγόμενα του Καραγκούνη προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στον Αλαφούζο, ο οποίος συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Νταμπίζα, ενθουσιάστηκε από τον τρόπο σκέψης του για τη συγκρότηση και την οργάνωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του.

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που έδειξε ο Αλαφούζος στον Νταμπίζα, είναι ότι ο δεύτερος εισηγήθηκε την πρόσληψη του Γιάννη Αναστασίου στην τεχνική ηγεσία. Αν και ο Αναστασίου ήταν άπειρος και "φρέσκος" στην προπονητική, ο Αλαφούζος δεν έφερε καμία αντίρρηση στον Νταμπίζα. Επίσης, ο Νταμπίζας πρότεινε την πρόσληψη του Δημήτρη Σαραβάκου ως συντονιστή του ποδοσφαιρικού τμήματος, εισήγηση που έγινε αποδεκτή.

Κόντρα στους οργανωμένους

Ο Αλαφούζος ήταν τόσο αποφασισμένος να προστατέψει τον Νταμπίζα από κάθε επίθεση σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης που τους παραχώρησε.

Οι συνδεσμίτες προέτασσαν επιμόνως το ολυμπιακό παρελθόν του Νταμπίζα και απαιτούσαν την αποπομπή του, αλλά ο Αλαφούζος αντέδρασε σε σημείο που έφτασε να απειλήσει ότι θα αποχωρήσει μαζί με τον τεχνικό διευθυντή του, εάν συνεχιζόταν η κατάσταση.

Ακόμα και όταν ο Νταμπίζας δέχτηκε χειροδικία από οπαδούς έξω από το "Απόστολος Νικολαΐδης" μετά από ματς των Νέων, ο Αλαφούζος πήρε το μέρος του και καταφέρθηκε εναντίον όσων κινήθηκαν εναντίον του παλαίμαχου αμυντικού.

Από το ναδίρ στο ζενίθ

Η σεζόν 2013 - 2014 άρχισε εφιαλτικά για τον Παναθηναϊκό, η ομάδα παράπαιε και ο Γιάννης Αλαφούζος είχε τις πρώτες αμφιβολίες για το αν έπραξε σωστά το καλοκαίρι. Ωστόσο, έδειξε υπομονή και στήριξε τον Νταμπίζα και τις επιλογές του, κυρίως όταν είχε τεθεί θέμα Αναστασίου και αντικατάστασης του με τον Δώνη.

Ο προπονητής - επιλογή του Νταμπίζα έμεινε και αργά αλλά σταθερά, ο Παναθηναϊκός άρχισε την ανοδική του πορεία. Οι ξένοι οι οποίοι δεν απέδιδαν, πετούσαν φωτιές, οι νεαροί Έλληνες έδιναν πολύτιμες λύσεις και η ανάκαμψη κορυφώθηκε με το 0-3 επί του Ολυμπιακού στο "Καραϊσκάκη", την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και την κατάληψη της δεύτερης θέσης στα πλέι οφ.

Οι επιλογές του Νταμπίζα δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος και κατά συνέπεια, δικαιώθηκε μαζί του ο Αλαφούζος, ο οποίος προσέλαβε τον Νταμπίζα και τον στήριξε όταν η επιλογή του έμοιαζε παράλογη. Ήταν, ίσως, η κορύφωση της αρμονική συνύπαρξης τους.

Σαν ραγίσει, δεν ξανακολλά

Κατά ένα περίεργο τρόπο, ενώ η σχέση Αλαφούζου - Νταμπίζα έπρεπε να εξελιχθεί ιδανικά μετά την κορύφωση, άρχισε να χαλάει μέχρι να φτάσει στην ολική ρήξη. Η αρχή έγινε με τον άνθρωπο ο οποίος πρότεινε στον Αλαφούζο τον Νταμπίζα, τον Γιώργο Καραγκούνη.

Ο Νταμπίζας επιχείρησε για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι να φέρει τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας στον Παναθηναϊκό, αλλά προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του Αλαφούζου. Η υπόθεση τράβηξε χρονικά πάρα πολύ και ενώ πήγε στο σημείο που ήταν να ξεκαθαρίσει τελικά, με παρέμβαση του προέδρου του Τριφυλλιού το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, αποσύρθηκε.

Ήταν ένα ολοφάνερο άδειασμα του Αλαφούζου προς τον Νταμπίζα, ενδεικτικό και των διαφορετικών απόψεων που υπήρχαν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το δυστύχημα του Νταμπίζα

Τον προηγούμενο Μάιο ο Νίκος Νταμπίζας ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα, ένα γεγονός που όπως είναι λογικό τον επηρέασε πάρα πολύ και στη δουλειά του. Στο πιο κρίσιμο χρονικό σημείο της υλοποίησης του σχεδιασμού του Παναθηναϊκού, ο τεχνικός διευθυντής τέθηκε εκτός μάχης για πολλές ημέρες.

Σε αυτό το θέμα, ο Αλαφούζος στήριξε απόλυτα τον Νταμπίζα και τον βοήθησε με κάθε τρόπο, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός αργοπόρησε, έχασε στόχους και στο τέλος, το μεταγραφικό ταμείο ήταν μείον. Διότι ο Νταμπίζας δεν είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να επιλύονται τα ζητήματα εάν δεν τα χειριζόταν εκείνος.

Το "κάζο" με τον Φορτούνη

Ο Κώστας Φορτούνης ήταν ο Έλληνας ποδοσφαιριστής τον οποίο ο Παναθηναϊκός είχε ψηλότερα στη λίστα του από κάθε άλλον. Νεαρός σε ηλικία, με ταλέντο και ελεύθερος από την Καϊζερσλάουτερν, αναζητούσε μία ομάδα στην οποία θα έχει οικονομική ασφάλεια και θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής.

Ο Τρικαλινός μεσοεπιθετικός είχε τη σιγουριά ότι στον Παναθηναϊκό θα έπαιζε βασικός και περίμενε το ραντεβού με τον Νίκο Νταμπίζα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Ωστόσο, ο τεχνικός διευθυντής μετέθετε τη συνάντηση από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα ο Φορτούνης να καταλήξει στην υψηλότερη χρηματικά την πρόταση του Ολυμπιακού.

Ο Αλαφούζος ενημερώθηκε από εξωτερικές πηγές για το πως χάθηκε ο ποδοσφαιριστής και για το πως ο Παναθηναϊκός επλήγη επικοινωνιακά, εκτός από το αγωνιστικό και θεώρησε ως κύριο υπεύθυνο τον Νταμπίζα. Ήταν ένα περιστατικό που κλόνισε στο μέγιστο βαθμό την εμπιστοσύνη του...

Η έλευση του Φύσσα

Τον Αύγουστο του 2014 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Τάκη Φύσσα στη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μία πράξη που ερμηνεύτηκε ως "καπέλωμα" του Νταμπίζα και ως αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του.

Είναι αλήθεια ότι ο Αλαφούζος δεν περιέβαλλε με εμπιστοσύνη τον Νταμπίζα, αλλά από την άλλη είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος συνηθίζει να αλλάζει τους συνεργάτες του, όταν κρίνει όταν δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα ή να προσθέτει νέους για τον καλύτερο καταμερισμό των αρμοδιοτήτων.

Όπως και να έχει, ο Φύσσας προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους Αλαφούζο και Νταμπίζα, μην θέλοντας να χρεωθεί το διαζύγιο και επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας. Ωστόσο, απλά πέτυχε να καθυστερήσει το μοιραίο.

Δεν σε κοιτώ, δεν με κοιτάς

Η συνύπαρξη του Αλαφούζου με τον Νταμπίζα συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά η επικοινωνία τους ήταν αραιή και τυπική. Παρά τις ενέργειες του Φύσσα, η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε και ο απόλυτος έρωτας έληξε με ένα θυελλώδες διαζύγιο.

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη σχέση τους και μία από τις πιο "ζεστές" συνεργασίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε άδοξα...

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τον Νίκο Νταμπίζα για την απόφαση του και άφησε την Αθηνά Μπαλομένου να του μεταφέρει τα τετελεσμένα.

Sport24