Log in
A+ A A-

ΝΒΑ: Ο Collins "έσπασε" το ταμπού για τους gay καλαθοσφαιριστές

Στην Ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού θα μείνει, για κοινωνικούς λόγους, το παιχνίδι των Brooklyn Nets με τους Los Angeles Lakers (νικητές οι Nets με 108-102), καθώς χαρακτηρίστηκε από την πρώτη συμμετοχή σε αμερικανικό ομαδικό πρωτάθλημα ενός δηλωμένου gay αθλητή: του Jason Collins.

Ο 35χρονος σέντερ είχε παραδεχθεί τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στο τέλος της περασμένης σεζόν, όταν και είχε μείνει χωρίς ομάδα.  Έκτοτε, καμία ομάδα δεν τον είχε προσεγγίσει και όλα έδειχναν ότι ενδεχομένως φτάνει στο τέλος της καριέρας του.  Όμως, οι Nets, του έκαναν πρόσφατα πρόταση, σε μια μεταγραφή η οποία συζητήθηκε έντονα.  Ο Collins μπήκε στον αγώνα στην δεύτερη περίοδο, μετά από εντολή του προπονητή του, Jason Kidd, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία γκέι αθλητής του βασικού εθνικού πρωταθλήματος ομαδικού σπορ στις ΗΠΑ.

Στην αντίπερα όχθη, οι συμπαίκτες του στάθηκαν στο πλευρό του, στεκόμενοι στο ταλέντο και τον επαγγελματισμό του, ενώ και ο ίδιος ο Collins ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτηκε καθόλου την κοινωνική διάσταση της συμμετοχής του στο παιχνίδι, αφού το μόνο που τον ενδιέφερε εκείνη την στιγμή ήταν να παίξει μπάσκετ, όπως κάνει χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν ανάλογη παραδοχή έχει γίνει και από άλλους παίκτες, μόνο που όταν το έπραξαν δεν αγωνίζονταν πλέον στο Πρωτάθλημα.  Μεταξύ αυτών ο Βρετανός σέντερ, Τζον Αμαέκι (ή Αμίτσι), ο οποίος, το 1997, είχε αγωνιστεί και στον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.