Log in
A+ A A-

Κολοράντο: Χάθηκαν 33.5 εκατομμύρια δολάρια από την...μαριχουάνα

Σε μείζον πρόβλημα έχει εξελιχθεί για την Πολιτεία του Κολοράντο η είσπραξη των φόρων από τη νόμιμη διακίνηση μαριχουάνας, με την απώλεια να υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 33,5 εκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN, οι Αρχές της Πολιτείας πιάστηκαν... αδιάβαστες ως προς τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ελεγχόμενη διακίνηση της μαριχουάνας μέσω νόμιμων κέντρων πωλήσεων.  Όλα αυτά καθώς, προκειμένου να αποφύγουν την φορολογία και το υψηλό κόστος, οι χρήστες βρήκαν δυο εναλλακτικούς τρόπους για να την προμηθεύονται: α) την αφορολόγητη "μαύρη" αγορά και β) την νομότυπη βεβαίωση ιατρικής χρήσης.

Όπως τονίζεται, στην πρώτη περίπτωση, κάτοικοι της Πολιτείας εκμεταλλεύονται την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για δική τους καλλιέργεια (σ.σ. μέχρι έξι δενδρύλλια για προσωπική χρήση) και στην συνέχεια διακινούν την ποσότητα παράνομα και αφορολόγητα σε άλλους χρήστες, εισπράττοντας χρήματα που... δεν φαίνονται ποτέ.  Στην δεύτερη περίπτωση, κάποιοι επιτήδειοι δηλώνουν δήθεν "ασθενείς", προκειμένου να λαμβάνουν το προϊόν και να το μεταπωλούν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.  Κάπως έτσι, ένα ποσοστό τουλάχιστον 40% των πραγματικών χρηστών της μαριχουάνας στο Κολοράντο στρέφεται σε... "υπόγειες" αγορές.

Από την πλευρά τους, οι Πολιτειακοί Γερουσιαστές και Πολιτευτές παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, με δεδομένο ότι η απελευθέρωση της μαριχουάνας είναι σχετικά πρόσφατη και τα αντανακλαστικά των Αρχών δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί.  Πάντως, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να ψηφιστούν εναλλακτικές νομικές δικλείδες, με σκοπό να περιοριστούν τα διαφυγόντα έσοδα.