Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Χορός δισεκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ - Αφγανιστάν

Ένα χρηματικό ποσό που έφτανε τα 240 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα (!) κόστισε στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ ο οκταετής πόλεμος στο Ιράκ (2003 - 2011) που ξεκίνησε επί προεδρίας Μπους και ολοκληρώθηκε επί Μπαράκ Ομπάμα.  Τι συμβαίνει με τις νέες πολεμικές επιχειρήσεις.  Τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω είναι ενδεικτικά.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε εντολή για την αναχώρηση μιας επιπλέον στρατιωτικής αποστολής, προκειμένου να φυλαχθούν πιο εντατικά οι Αμερικανικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό που βρίσκεται στην Βαγδάτη.  Η κίνηση αυτή θα ανεβάσει το ημερήσιο κόστος των επιχειρήσεων στο Ιράκ, το οποίο, μέχρι σήμερα, ανερχόταν στα 7,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

"Από τις 16 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από 560 εκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ", αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, William Urban, εξήγησε τις σημαντικές διαφορές στο κόστος και τα μεγέθη που έχουν οι σημερινές επιχειρήσεις με τον πόλεμο του Τζορτζ Μπους, που τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια.

"Η 'Επιχείρηση για την Ελευθερία του Ιράκ' περιελάμβανε εντατικές χερσαίες επιχειρήσεις με την συμμετοχή περισσότερων των 150.000 στρατιωτών στην κορύφωσή της.  Για τις παρούσες επιχειρήσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάμε σε χερσαίες μάχες και ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι κάτω των 1200", τόνισε ο Urban.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αντλεί τα κεφάλαια για τις μάχες στο Ιράκ από έναν ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος, βάσει του προϋπολογισμού, διέθετε 85 δισεκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτεί και τις μονάδες στο Αφγανιστάν.  Για το 2015, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι μικρότερος, καθώς έχουν ζητηθεί 66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δηλώνει ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν μικρότερο κόστος, καθώς υπάρχει εξοπλισμός που ήδη έχει μεταφερθεί στο Ιράκ κατά το παρελθόν.