Log in
A+ A A-

Νίκος Γεωργικόπουλος: "Πληροφορούμαι ότι θα επέλθει συμφωνία και θα παραμείνουμε στην ευρωζώνη"

Την πεποίθησή του ότι θα επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα θα παραμείνει τελικά στην ευρωζώνη - βάσει της δικής του πληροφόρησης - επισημαίνοντας ωστόσο τις συνέπειες που θα έχει μια πιθανή έξοδος από το ευρώ, εξέφρασε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο New Greek TV ο Καθηγητής Οικονομικών και στέλεχος του ΚΕΠΕ, Νίκος Γεωργικόπουλος.

 

"Συνιστώ ψυχραιμία στους Έλληνες καταθέτες.  Ακούγονται πολλά αυτές τις ημέρες, αλλά καλό θα είναι να μην υπάρξει πανικός.  Όσο είμαστε κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κανενός η κατάθεση δεν κινδυνεύει", αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργικόπουλος, ο οποίος στην συνέχεια ανέφερε τα εξής: 

Για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη:  "Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  Η δική μου πληροφόρηση τουλάχιστον αυτό λέει.  Ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη θέλει την έξοδο.  Η δική μας πλευρά δεν το θέλει γιατί αν το είχε θελήσει, θα είχε ήδη πάει σε ρήξη.  Δεν υπερασπίζομαι καμία Κυβέρνηση, είμαι τεχνοκράτης.  Ώστόσο αυτήν την στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση βγήκε για να διαπραγματευτεί εντός ευρωζώνης.  Αν γίνει κάποιο λάθος ή ατύχημα και η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό ατόπημα που θα φέρει σε δυσκολία πολλούς Έλληνες πολίτες."

Τι σημαίνει έξοδος από την Ευρωζώνη:  "Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να φύγει από το "ευρωπαϊκό τρένο" που μας έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Η ευρωζώνη είναι η ολοκλήρωση μιας ανεπτυγμένης οικονομίας.  Δεν πρέπει η Ελλάδα να πάει από την άλλη πλευρά της Μεσογείου.  Στην Λιβύη υπάρχει πόλεμος και αναστάτωση .  Ανατολικά μας υπάρχει μια χώρα (Τουρκία) που δεν είναι φιλική προς εμάς.  Δεν κινδυνολογώ.  Αλλά δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική απόφαση αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.  Είναι και γεωστρατηγική απόφαση."

Εάν θα πρέπει η Κυβέρνηση να παραδοθεί "άνευ όρων": "Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να μείνει στην ευρωζώνη, όχι βέβαια με ό,τι της δώσουν και να το πάρει.  Πρέπει να διαπραγματευτεί και διαπραγματεύεται.  Θεωρώ ότι πρέπει να θέσει κάποιους όρους, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους.  Το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί για μεγάλο διάστημα από την ελληνική οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να έχει.  Θα έχουμε άραγε μετά το 2020 ρυθμούς ανάπτυξης 4-5%; Μακάρι να έχουμε!"

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσουμε την δόση στο ΔΝΤ: "Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ, σημαίνει default.  Δηλώνουμε κι επίσημα ότι πτωχεύουμε.  Βέβαια, είμαστε πτωχευμένη χώρα, γιατί ζούμε με τα χρήματα των άλλων που μας δανείζουν.  Το επόμενο πρωί θα βγουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και θα μας κατεβάσουν σε αξιολόγηση default.  Σημαίνει ότι αν κάποιοι μας δίνουν ένα πιστωτικό υπόλοιπο για να δανειστούμε αυτό κλείνει." 

*Ο Νίκος Γεωργικόπουλος είναι και Επισκέπτης Καθηγητής στο NYU