Log in
A+ A A-

Μέρκελ: Το δημοψήφισμα είναι για το μέλλον του ευρώ

«Το δημοψήφισμα θα είναι για το μέλλον του ευρώ», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη τύπου με παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τώρα λόγος να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ένα δημοψήφισμα οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν, σημείωσε η κ. Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε πως η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ότι 5 χρόνια πριν. Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν το Σάββατο ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να διασφαλίσουν το ευρώ, πρόσθεσε.

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Εάν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει και άλλες διαπραγματεύσεις, δεν έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, ανέφερε.

Όπως σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος,η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο με διάθεση συμβιβασμού, ενώ χαρακτήρισε «γενναιόδωρη» την πρόταση των θεσμών.

Δεν υπήρξε διάθεση για συμβιβαστική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας και αυτό οδήγησε στη διακοπή των συζητήσεων, ανέφερε.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας δεν κινδυνεύουν, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Γκάμπριελ: Η Αθήνα ήθελε να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι

Η Αθήνα ήθελε να πάρει τα κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι, σημείωσε από τη μεριά του ο κ. Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι «πρέπει και εμείς να εξηγήσουμε στον δικό μας λαό» τα πράγματα.

Όπως ανέφερε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, η Αθήνα κάθε φορά που λέγαμε ότι πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις δεν το δεχόταν. Η ευρωζώνη θα ήταν σε κίνδυνο αν ακολουθούσαμε τις προυποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, το δίλημμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι ναι ή όχι στην ευρωζώνη.

thetoc.gr