Log in
A+ A A-

Αυξήθηκε ο ELA - Ανοίγουν οι Τράπεζες την Δευτέρα

Την αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χορηγώντας τους πρόσθετη ρευστότητα 900 εκατομμυρίων ευρώ για μια εβδομάδα, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μια βαθιά ανάσα εν μέσω της γενικότερης χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Παρά το γεγονός ότι διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και το Bloomberg, προέβλεπαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε δεκτό τελικά το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εφόσον βέβαια η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί την Δευτέρα, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, κάθε συναλασσόμενος θα μπορεί να σηκώνει είτε μέχρι 120 ευρώ ανά δυο ημέρες είτε μέχρι 180 ευρώ ανά τρεις ημέρες.  Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αλλάζει ο μέσος όρος του ημερήσιου επιτρεπόμενου ποσού, αλλά εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι ουρές και η μαζική προσέλευση στα ΑΤΜ, καθώς δεν θα δύνανται όλοι οι καταναλωτές να παίρνουν χρήματα την ίδια ημέρα.