Log in
A+ A A-

Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα - Τρόικα

Με στόχο έως τις 9 Δεκεμβρίου να υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο, μεταξύ τρόικα και οικονομικού επιτελείου για το ύψος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, αρχίζει ο νέος γύρος επαφών των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, θα είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία και στα ανοιχτά δημοσιονομικά μέτωπα.

Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα έχει οριστεί για την Κυριακή το πρωί (αν και ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής του το απόγευμα του Σαββάτου), για να συζητηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα για το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει λάβει από το υπουργείο Οικονομικών το πακέτο των μέτρων, και αυτή τη στιγμή οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επεξεργάζονται τις ελληνικές προτάσεις. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά το Eurogroup ότι έχουν παρουσιαστεί στην τρόικα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ (με έμφαση στον περιορισμό της εισφοροαποφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης). Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι έως τις 9 Δεκεμβρίου να επέλθει μια συμφωνία ώστε να παρουσιαστεί στο Εurogroup εκείνης της ημέρας και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο εξίσου σημαντικό θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ θεωρούν «δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο» το ενδεχόμενο να έχει κλείσει έως τις 9 Δεκεμβρίου η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Άλλωστε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες, έως ότου αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη και υπάρχει διάθεση από την πλευρά τους να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση. Πέραν, όμως, της κάλυψης του δημοσιονομικού του 2014 και του 2015, υπάρχει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει:

1. Για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν προτείνει το κλείσιμο της επιχείρησης ή τουλάχιστον τη δραστική συρρίκνωσή της με τη διακοπή κάθε εξαγωγικής δραστηριότητας και τη διατήρηση της παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών μόνο του Στρατού. Προς το παρόν η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση για συρρίκνωση της εταιρείας, αλλά με διατήρηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας.

2. Για την ολοκλήρωση του σχεδίου απολύσεων 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014. Μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 2.000 εργαζόμενοι και η κυβέρνηση προτείνει να προσμετρηθούν στις απολύσεις και εκείνοι που θα αποχωρήσουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Προς το παρόν το αίτημα δεν έχει εξετασθεί από την τρόικα.

3. Για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για το θέμα, καθώς χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

4. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ειδικά για την τιτλοποίηση των ακινήτων.

SKAI