Log in
A+ A A-

Τόμσεν: Νέα σκληρά μέτρα για να βγει το μνημόνιο

Το γάντι στην ελληνική κυβέρνηση πέταξε ο Πολ Τόμσεν για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα που υπέγραψε η Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι.

"Aυτός ο στόχος συνεπάγεται έξτρα μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της για την Αθήνα. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολλά, αλλά αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μείνουν σε αυτόν τον στόχο, εμείς θα τον δεχτούμε με την προϋπόθεση ότι θα ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα αυτά που θα συμφωνηθούν" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Ταμείο μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ χθες ζήτησε την αναθεώρηση προς τα κάτω αυτού του στόχου με το επιχείρημα ότι δεν είναι βιώσιμος σε βάθος χρόνου και ότι συνεπάγεται επιπλέον μέτρα για την Αθήνα προκειμένου να τον διατηρήσει, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΝΤ ότι ζητάει αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος του περασμένου καλοκαιριού κωλυσιεργώντας τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή και αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Επίσης αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι που το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει μία χώρα. Απαιτεί δύσκολες αποφάσεις στην Αθήνα και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αν είναι αδύνατο να μπορέσουν να συνδυαστούν οι ενέργειες από τη μία και την άλλη πλευρά που ακόμα προσπαθούμε να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούμε να υποστηρίξουμε μία κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι προτεινόμενο προς το παρόν. συζητάμε για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα.

thetoc.gr