Log in
A+ A A-

Διάσταση Λαγκάρντ-Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το Ελληνικό χρεός αποτυπώνονται για ακόμη μια αφορά στην Ουάσιγκτον, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα" και τόνισε ότι "όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό".

"Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα" πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι' αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πολύ δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα.

«Θα στείλουμε σε περίπου δυο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα. «Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε. Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

"Το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς κουρεμα"

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε την Πέμπτη πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς ένα κούρεμα (haircut). Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Τζακ Λιου: Η αναδιάρθρωση έπρεπε να είναι στο τραπέζι

Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ελλάδας από το δημοσιογράφο Αθ. Έλλις, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης» σημείωσε ο κ. Λιου και πρόσθεσε:

«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

Ακόμη, ο κ. Λιου επεσήμανε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται».

Τέλος, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

thetoc.gr