Log in
A+ A A-

Εφιαλτικά σενάρια για το ελληνικό χρέος στην έκθεση του ΔΝΤ

Ανεπαρκείς θεωρεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις προτάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο χαρακτηρίζει ως "εξαιρετικά μη βιώσιμο" και προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στο 275% έως το 2060.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ανταποκριτές από την Ουάσιγκτον, στην αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία πρόκειται να εξεταστεί από το ΔΣ του ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι ακόμη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ διατυπώνονται προτάσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση με επεκτάσεις στις περιόδους χάριτος και στις ωριμάνσεις, αναβολές πληρωμών τόκων έως και το 2040 και δραστικές μειώσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης παραδόθηκαν στα μέλη του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι δύο εκθέσεις για την Ελλάδα που περιγράφουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές του χρέους και από τις οποίες θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, επικαλούμενος πηγή με γνώση της κατάστασης, οι εκθέσεις «δεν είναι καλές» για την Ελλάδα. «Μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές» είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στον δημοσιογράφο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Tι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ William Murray, δεν απάντησε ξεκάθαρα αν το Ταμείο θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που η εληνική κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα και οι Ευρωπαίοι δεν διευθετήσουν χρέος.

«Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μας για την Ελλάδα». Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ William Murray, τονίζοντας ότι το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις αλλά για να πάει μια πρόταση για πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτό προϋποθέτει να «βγαίνουν» τα μεγέθη.

Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα περισσότερη λιτότητα. Μπορούμε να προχωρήσουμε με πλεονάσματα 1,5% με τα υφιστάμενα μέτρα και την ελάφρυνση χρέους. Αν Ελλάδα-Ευρώπη αποφασίσουν υψηλότερα πλεονάσματα χρειάζεται να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον στόχο, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι.

Αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, σημείωσε πως θα περιλαμβάνει την ανάλυση χρέους (DSA) και θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ θα δημοσιοποιηθεί λίγο μετά.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις αν μπορεί το ΔΝΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα την τρέχουσα χρονιά αρνήθηκε να απαντήσει.

thetoc.gr