Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Η Eurostat επικύρωσε το πλεόνασμα

  • Written by 

Πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2013 επιβεβαίωσε η Eurostat. Μαζί με και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat, στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέπεμπαν έως σήμερα πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος, έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη Eurostat και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2013 (αλλά και το 2012), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ήταν χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 2,1% του ΑΕΠ: κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Πάντοτε χωρίς την επίπτωση των ποσών που διατέθηκαν για την υποστήριξη των τραπεζών, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από ελληνικά ομόλογα τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Χωρίς αυτά, δηλαδή όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του προγράμματος (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).
Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού οριστικοποιήθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ το 2013, συμπεριλαμβανομένου του ποσού για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Σε απόλυτο μέγεθος, αυξήθηκε στα 23,1 δισ. ευρώ, από 17,2 δισ. ευρώ το 2012. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε στα 182 δισ. ευρώ, από 193,3 δισ. ευρώ το 2012 και 222,1 δισ. ευρώ το 2010, ενώ το χρέος σε απόλυτο μέγεθος διαμορφώθηκε στα 318,7 δισ. ευρώ, από 303,9 δισ. ευρώ το 2012.
Κομισιόν: Το δεύτερο εξάμηνο η συζήτηση για περαιτέρω στήριξη

ΕΕ: Δηλώσεις για το πρωτογενες πλεόνασμα
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, σημείωσε πως η τρόικα υπολόγισε το πλεόνασμα σε 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), βάσει των στοιχείων που εξέδωσε η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.
Ο κ. Ο' Κόνορ, υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για το 2014, ενώ διευκρίνισε πως στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματο εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ.
Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα, όπως είπε, η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο κ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του. Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
«Η Ελλάδα σε σαφώς καλύτερη θέση»
«Έχουν περάσει τέσσερα ακριβώς χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου "Μνημονίου"», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Μετά από τα πολύ δύσκολα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χρόνια, η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση.
Τα υψηλά, διαχρονικά "δίδυμα" ελλείμματα εξαλείφονται. Σήμερα, η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2η συνεχόμενη χρονιά», υπογράμμισε μετά την επιβεβαίωση των οικονομικών στοιχείων από τη Eurostat και πρόσθεσε:
«Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat. Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για την σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη – με επιτυχία – έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, «οι θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο» και «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος». Σε σχετική δήλωση, ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει ως εξής:
«Να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».