Log in
A+ A A-

Κριστίν Λαγκάρντ: Υποτιμήσαμε τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων

Στην παραδοχή ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας, όμως, ότι χώρες όπως η Ελλάδα, που είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν με αργά βήματα στο οικονομικό πρόγραμμα.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, πχ. στην περίπτωση της Ελλάδας.  Ο λόγος ήταν κυρίως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν σημαντικά δυσκολότερη από το αναμενόμενο. Έτσι στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές", ανέφερε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν μπορούσαν να μπουν με αργούς ρυθμούς στο πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς δεν μπορούσαν να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές.

"Μια χώρα που δεν μπορεί να πάρει σχεδόν καθόλου χρήματα από τις αγορές, δεν έχει την πολυτέλεια να προωθήσει την δημοσιονομική εξυγίανση με μικρά βήματα. Αυτή ήταν η περίπτωση ειδικά στην Ελλάδα. Και η Πορτογαλία έπρεπε να κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, διότι είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν ήταν τόσο εκτενείς όπως στην Ελλάδα, διότι η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν ήταν τόσο κακή. Το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ισπανία δεν ήταν τόσο σκληρό, διότι η πίεση των αγορών ήταν χαμηλότερη", εξήγησε η κ. Λαγκάρντ.

Πάντως, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση και βήματα φιλικά προς την ανάπτυξη δεν αποκλείουν το ένα το άλλο", καταλήγοντας ότι η μείωση του χρέους συνιστά προϋπόθεση προκειμένου οι αγορές να εμπιστευτούν ξανά τις υπερχρεωμένες χώρες.