Log in
A+ A A-

Η εκτίμηση του Ι.Ο.Β.Ε. για την ελληνική οικονομία

Την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, για πρώτη φορά μετά το 2008, προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) βάσει της σχετικής τριμηνιαίας έκθεσής του

Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει οριακή υποχώρηση της ανεργίας, η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα εάν δεν υπήρχαν οι αναμενόμενες απολύσεις στο δημόσιο κατά την διετία 2013 - 2014.

"Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προστέθηκε από την 1η Ιουλίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ κατά 3,9%, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας, αλλά σε μικρό βαθμό, αναμένεται να επενεργήσει η πραγματοποίηση φέτος των προγραμματισμένων για τη διετία 2013- 2014 απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Συνεκτιμώντας το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της φέτος αναθεωρείται οριακά επί τα χείρω, στο 26,7%, ποσοστό που είναι ελαφρώς μικρότερο του περυσινού (27,5%)", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ αναφέρεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ισορροπίες.

Η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, χωρίς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ή ανατροπές, επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, καθώς και των διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων- υπηρεσιών, οι ρυθμοί υλοποίησης των οποίων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι μικρό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς η σχετική προετοιμασία, στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών».