Log in
A+ A A-

Τατού Δέδε: Τι θα δούμε από την "Επιστροφή της Ιφιγένειας" στη Νέα Υόρκη (Video)

Η "Επιστροφή της Ιφιγένειας"  του Γιάννη Ρίτσου είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο φετινό United Solo Theatre Festival της Νέας Υόρκης, με τις παραστάσεις να ανεβαίνουν στις 7 και 9 Νοεμβρίου.  Μάλιστα, η πρώτη παράσταση είναι ήδη sold out, ενώ και τα εισιτήρια της δεύτερης έχουν μεγάλη ζήτηση.  Το New Greek TV συνάντησε στη Νέα Υόρκη την πρωταγωνίστρια της παράστασης, Αγγελική Τατού Δέδε, η οποία μίλησε για το έργο, τα μηνύματά του αλλά και την καλλιτεχνική του αξία.
Αγγελική, κατ’αρχήν να μιλήσουμε για τον λόγο που βρίσκεσαι εδώ.  Ποιο είναι το Φεστιβάλ που λαμβάνετε μέρος και ποια είναι η σημασία του;
 
Είναι το United Solo Theatre Festival, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Theatre Row στο Μανχάτταν.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο Solo Festival στον κόσμο. Ο σκηνοθέτης μας είναι ο Μανώλης Ιωνάς και η παράστασή μας είναι «Η Επιστροφή της Ιφιγένειας» του Γιάννη Ρίτσου.  Το Φεστιβάλ αυτό έχει 130 συμμετοχές από την Αμερική και απο ολόκληρο τον κόσμο και είμαστε η μοναδική ελληνική συμμετοχή.  Νοιώθω υπέροχα που θα παίξω εδώ, που θα μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω ένα ελληνικό έργο σε Αμερικανούς αλλά, και κυρίως, στους Έλληνες ομογενείς, τους οποίους ανυπομονώ να γνωρίσω και να επικοινωνήσω καλλιτεχνικά μαζί τους, μέσα από το έργο.  

Τι ακριβώς θα δει ο θεατής από εσένα; Ποια είναι τα σκηνοθετικά χαρακτηριστικά της παράστασης;

Είναι μια σόλο παράσταση η οποία εμπεριέχει λόγο, χορό και ζωντανό πιάνο. Είναι ένας μονόλογος από την Ιφιγένεια, όπως τον φαντάστηκε ο Ρίτσος, η οποία μιλάει στον αδερφό της, Ορέστη, αφού έχουν γυρίσει από την Αυλίδα, και κάνει έναν απολογισμό της ζωής τους και της σχέσης τους με την οικογένεια, τους γονείς της και τους δικούς της ανθρώπους.  
 
Ποιο είναι το περιεχόμενο του έργου και ποια είναι τα μηνύματα που περνάει;
 
Το περιεχόμενο του έργου είναι κατ’αρχάς ο απολογισμός της Ιφιγένειας.  Η Ιφιγένεια σπάει την σιωπή μετά από τρεις ημέρες που βρίσκονται στο σπίτι τους και μιλάει για όλα αυτά που έχασαν, όλα αυτά που βίωσαν, σε μια ζωή που δεν επέλεξε.  Αυτό που μας συνδέει με το σήμερα σε αυτό το έργο: Η ζωή που δεν έχουμε επιλέξει και εμείς ως Έλληνες, σήμερα, βιώνοντας την κρίση.
 
Γνωρίζω ότι πριν τη Νέα Υόρκη περιόδευσες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Θέλω να μου πεις ποια ήταν η αποδοχή κι αν το κοινό «αγκαλιάζει» ένα απαιτητικό θεατρικό είδος, όπως είναι αυτό που αντιπροσωπεύει το δικό σας έργο...
 
Το κοινό αγκαλιάζει αυτό το είδος, γιατί μας ενδιαφέρει, μέσα από ένα τόσο σημαντικό κείμενο, να επικοινωνήσουμε στην καρδιά του κοινού, στην ψυχή του και στον τρόπο που σκέφτεται.  Το έργο αυτό μπορεί να είναι απαιτητικό, αλλά εμείς το έχουμε φέρει στο σήμερα και κοντά στον θεατή, μέσα από τον λόγο, την μουσική και τον χορό.  Μας ενδιαφέρει να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, και μέσα από τον λόγο του Ρίτσου να δώσουμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα.
 
Πόσο δύσκολο είναι για μια καλλιτέχνη με πολύπλευρη κατάρτιση, σε μουσική και θέατρο, να επιλέξει αυτό το είδος και να μην επιδιώξει κάτι πιο «εύπεπτο» εμπορικά;
 
Οι λόγοι για αυτήν την επιλογή μου είναι η συνεχής αναζήτηση στο να βρω την ουσία στα πράγματα, στο να επικοινωνήσω με τις βάσεις μου.  Να ανακαλύψω ποια είμαι, τι θέλω να πω, και πώς θέλω να το πω.  Για μένα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εκφράσει κανείς την ουσία μιας σκέψης και ενός συναισθήματος από το να ψάξει στις βάσεις, σε βαθιά κείμενα όπως η αρχαία τραγωδία και ο Γιάννης Ρίτσος και άλλοι πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες που ψάχνουν και ψάχνονται αναζητώντας την ουσία του «είναι».
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα σου δίνει την ευκαιρία να ανελιχθείς; Έχεις σκεφτεί το εξωτερικό;
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη για να ανελιχθεί κανείς.  Δεν θα πω ψέματα, έχω σκεφτεί το εξωτερικό πολλές φορές, αλλά, χρησιμοποιώντας μια λαϊκή φράση, θα πω: Επιμένω Ελλάδα!  Ο λόγος για αυτό είναι γιατί πιστεύω και αγωνίζομαι για το καλύτερο.  Πιστεύω σε ένα καλό μέλλον και παλεύω για αυτό.
 
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλες στο κοινό;
 
Θέλω να καλέσω τον κόσμο να δώσει το παρών την Κυριακή 9 Νοεμβρίου – μιας και η 7η Νοεμβρίου είναι sold out – για να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις που αφορά την χώρα μας και το μέλλον μας.
 
 
 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΤΟΥ ΔΕΔΕ
Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος καθηγήτρια χορού (Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δήμου Σταυρούπολης & Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου) και πτυχιούχος πιανίστρια του Ωδείου Μουσικού Συνδέσμου Αθηνών. Σπουδάζει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι Άκης Δαβής. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, κονσέρτα πιάνου, θεατρικές παραστάσεις. Αυτή είναι η δεύτερη προσωπική της δουλειά, μετά την performance Λίλιθ (2011).