Log in
A+ A A-

Η Ουκρανική κρίση μειώνει τις αφίξεις από Ρωσία - Ουκρανία

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσική (κυρίως) αλλά και η Ουκρανική αγορά αποτελούσαν ορισμένες από τις νέες πηγές του ελληνικού τουρισμού, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει και πάλι τα επίπεδα του παρελθόντος.  Φέτος, σε μια χρονιά κατά την οποία ο τουρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ, η κρίση στην Ουκρανία αποτρέπει τον πληθυσμό της χώρας να ταξιδέψει και, ενδεχομένως, πολλούς Ρώσους.

Όλα αυτά καθώς, εκτός από πολλές ακυρώσεις προκρατήσεων από Ουκρανία, οι υπεύθυνοι του τουρισμού εκφράζουν ανησυχία και για την Ρωσική αγορά.  Άλλωστε, οι αριθμοί οδηγούν προς αυτές τις σκέψεις: Η κάμψη που παρατηρήθηκε στις αφίξεις Ρώσων στην Βόρειο Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2014 αγγίζει το 25 - 30%, κόντρα στις εν γένει αυηξητικές τάσεις των τουριστικών αφίξεων.  Μια κάμψη, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα, ενδέχεται να εξισορροπηθεί, καθώς υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για τις θεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο και έπειτα.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί πράκτορες θα κάνουν το προσεχές χρονικό διάστημα μια δυναμική προσπάθεια προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες των Ρώσων τουριστών, επανερχόμενοι με νέες προσφορές και πακέτα, οι οποίες θα καλύπτουν και το κόστος της ισοτιμίας του ρουβλίου.  Τι πιθανότητες επιτυχίας έχουν; Πολλοί θεωρούν ότι είναι αρκετές, σε αντίθεση με την αντίστοιχη κατάσταση στην αγορά της Ουκρανίας, που φαίνεται πως θα κινηθεί με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς στην διάρκεια της χρονιάς

"Μετά τον ξεσηκωμό στην Ουκρανία υπήρξε σταθερή διολίσθηση του ρουβλίου έναντι τόσο του ευρώ, όσο και του δολαρίου. Από 39 ρούβλια/ευρώ το 2013, φτάσαμε πάνω από τα 50, κάτι που σημαίνει αύξηση τιμής περίπου 25% στο ίδιο τουριστικό πακέτο για τον Ρώσο τουρίστα. Αυτό αμέσως δημιουργεί πρόβλημα. Τον Ιανουάριο είχαμε μείωση της τάξης του 25% στις προκρατήσεις από Ρωσία, ποσοστό που σήμερα έχει περιοριστεί και διαμορφώνεται στο -15%. Θεωρώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω και ότι τελικά μπορούμε να πιάσουμε φέτος τους 150.000 Ρώσους τουρίστες. Την Ουκρανία, όμως, σχεδόν τη χάσαμε φέτος. Ενώ πέρυσι είχαμε 40000 αφίξεις στη Χαλκιδική, τώρα αναμένουμε 5000-7000 και η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, Γρηγόρης Τάσιος.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τις τουριστικές επισκέψεις προς την Ελλάδα, αλλά και τις ανταγωνιστικές αγορές, όπως την Ιταλία και την Ισπανία.