Log in
A+ A A-

Στο επίκεντρο το σχέδιο εξόδου

Το σχέδιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα εξεταστούν στο σημερινό Eurogroup με τις αποφάσεις πάντως να μετατίθενται για το Δεκέμβριο.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, στην οποία το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου. «Η Ελλάδα αναμένει μια ενδιάμεση περίοδο έξι έως 12 μηνών περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και ΔΝΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Reuters.

Το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μεταδίδει πως η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα ληφθεί απόφαση έως  ότου ολοκληρωθεί η ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο κ. Χαρδούβελης. «Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση προκειμένου να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών». Ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν σταλεί και επανέλαβε ότι η τρόικα θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό. Η ημερομηνία επιστροφής εκτιμάται πως θα είναι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, τους οποίους θα ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στη δημόσια διοίκηση, με έμφαση την αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μας και εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με στόχο τη συμφωνία στην ημερομηνία των εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και θα συμμετάσχει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το χρέος, αν αυτό συγκληθεί ή για τα εθνικά θέματα, παρατηρώντας, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγαλύτερο εθνικό θέμα από το χρέος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, που όλοι αντιλαμβάνονται στη χώρα εκτός από ό,τι φαίνεται, από τον κ. Τσίπρα και τις συνιστώσες του» σημειώνει  η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια λογική συναίνεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απορρίπτει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος που να τη δικαιολογεί , ανέφερε. Την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή εκλογών ζήτησε ο Πάνος Καμμένος.