Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

"Γυρίστε τα γλυπτά εκεί που ανήκουν"

  • Written by 

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής τους ζητάει με άρθρο του ο συντάκτης της εφημερίδας Guardian, Τζόναθαν Τζόουνς.

Μέσα από το κείμενο του, εκθειάζει το Μουσείο της Ακρόπολης κάνοντας παράλληλα μια ιστορική διαδρομή ξεκινώντας από τον 5ο αιώνα που δημιουργήθηκαν τα γλυπτά.

«Είναι φανερό ότι τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα που διασώθηκαν από τον ναό στις αρχές του 19ου αιώνα, αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο, όπου έκτοτε συγκαταλέγονται στα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου. Εξίσου εμφανώς η Ελλάδα θέλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω και το 2009 άνοιξε ένα μουσείο –έργο τέχνης– κάτω από το λόφο της Ακρόπολης που στέκεται ο Παρθενώνας για να τα στεγάσει» γράφει μεταξύ άλλων ο Τζόουνς.

Ο ίδιος αναφέρει ότι πρόκειται για την πιο όμορφη τέχνη στον κόσμο με ελάχιστους «αντιπάλους» σαν τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον Μιχαήλ Άγγελο. Ο Τζόουνς περιγράφει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη του στον Παρθενώνα. «Μαγεύτηκα από την μοναδική φωτεινότητα και την τελειότητά του και σκέφτηκα ότι είναι απολύτως προφανές πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να βρίσκονται στην Αθήνα. Τότε έμαθα περισσότερα για την εκστρατεία επιστροφής τους».

Το άρθρο τελειώνει ως εξής: «Εθνικιστικό ή όχι, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αγαπά την τέχνη. Η Ελλάδα και όχι το Βρετανικό Μουσείο αξίζει να είναι ο θεματοφύλακας της μεγαλύτερης τέχνης του κόσμου. Για τον κόσμο. Και για την τέχνη».