Log in
A+ A A-

Ε. Βενιζέλος: "Παραγωγικό το κλίμα με Τσαβούσογλου - Είναι βήματα που πρέπει να γίνουν"

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο άνδρες, οι οποίοι τόσο κατά την έναρξη όσο και το πέρας της συνάντησής τους είχαν θερμό εναγκαλισμό, συζήτησαν τα βασικά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων για περισσότερο από μισή ώρα, δίνοντας έμφαση, κατά κύριο λόγο, στο Κυπριακό.

"Η συνάντηση με τον νέο Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Τσαβούσογλου, ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του Ευρωπαικού Κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες.", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του να υπάρξει στενότερη συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής του ISIS.

"Συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας, τους διαύλους επικοινωνίας, και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Αναφερθήκαμε στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο και ενθαρρύνουμε τη συνέχειά τους. Υπάρχουν επίσης διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και επίσης να προωθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε." , τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.  

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και επανέλαβε ότι "το κλίμα είναι παραγωγικό", επεσήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από "ορισμένα βήματα που πρέπει να γίνουν", τονίζοντας ότι "θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Συνεργασίας Διμερούς Διακυβερνητικής που θα συναντηθεί, τώρα, για τρίτη φορά στην Ελλάδα".

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα συμφώνησε να συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Τσαβούσογλου και κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη για την θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στα τέλη Νοεμβρίου.