Log in
A+ A A-

Ποιοί και γιατί επαναφέρουν το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»

Συνεχίστηκε και σήμερα με αμείωτη ένταση το «σφυροκόπημα» των αγορών στο ΧΑΑ και στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, στη σκιά της πολιτικής πόλωσης μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και της επαναφοράς του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, έθεσε εκ νέου εμμέσως πλην σαφώς το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων θα είναι επιβάτες σε ένα... τρενάκι του τρόμου για τους επόμενους τέσσερις μήνες». Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως το Μαξίμου προσδοκά ότι μια συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης εκ μέρους της ΕΚΤ θα αποκλιμακώσει τα spreads και θα επαναφέρει την ομαλότητα στο ΧΑΑ, είναι προφανές ότι όσο πιο ορατό γίνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόσο θα επανέρχεται από κυβερνητικά χείλη το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να «ταυτίζεται» με την επιστροφή στη δραχμή.

Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, και με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Χαρδούβελη – Σόιμπλε, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη», διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα του Ελληνικού τύπου, αλλά και τις προσδοκίες της Αθήνας και του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος χθες, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σόϊμπλε, δήλωσε στην Deutsche Welle, ότι «...δεν τέθηκε θέμα στη συζήτηση μας για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης».

Επί της ουσίας στο περιθώριο της νέας βουτιάς που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και της ανόδου στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η πλευρά των δανειστών καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση και κυρίως καμία συμφωνία αν δεν ολοκληρωθεί η 5η και τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Με δεδομένες τις απαιτήσεις, κυρίως του ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση γεγονός που επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα, το πολιτικό ρίσκο και το ισχυρό - όπως εκτιμούν οι αναλυτές – ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

thetoc.gr