Log in
A+ A A-

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες - Αποχώρησε η ελληνική αποστολή

Τέλος στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Αποχώρησε η ελληνική αποστολή.

Επικίνδυνο σκηνικό ρήξης στις Βρυξέλλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των θεσμών διήρκεσε μόλις 45 λεπτά, ενδεικτικό του γεγονότος ότι δεν υπήρχε συνεννόηση. Οι δανειστές ήταν και οι 3 απόλυτα προσηλωμένοι στην πρόταση Γιούνκερ, η οποία άλλωστε περιελάμβανε την εξοικονόμηση 1,8 δισ. από περικοπή των συντάξεων κατά 1% και άλλου 1,8 δισ. από την επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ.

Πλέον οι εξελίξεις από απόψε είναι απολύτως αβέβαιες. Μάλιστα αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα ανατρέπει τα δεδομένα, το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαρκείς, ενώ σε λίγο αναμένονται δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, από τις Βρυξέλλες.

Το non paper του Μαξίμου

Νωρίτερα η κυβέρνηση επιβεβαίωνε ότι παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα που χωρίζει την πρότασή της από εκείνη των θεσμών και ιδιαίτερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με non paper του Μεγάρου Μαξίμου γνωστοποιεί ότι δεν θα δεχθεί ούτε μείωση συντάξεων που προτείνει το ΔΝΤ για την εξοικονόμηση 1,8 δισ,. ούτε την επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% που θα απέδιδε άλλο 1,8 δισ.

Ολόκληρο το non paper:

1.Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά, το μήνυμα των θεσμών

Νωρίτερα οι θεσμοί είχαν στείλει το μήνυμα ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει. "Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν ακόμη πιό απαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".

"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν".

thetoc.gr