Log in
A+ A A-

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Φωτιές έχει ανάψει στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργού Επικρατείας που δίνει στη Βουλή τη δυνατότητα να εγκρίνει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών αφαιρώντας την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, τροπολογία που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει προσχηματική, καθώς την πλειοψηφία στη Βουλή έχει η κυβέρνηση και κατά συνέπεια αρμόδιος για να αποφασίζει τελικά θα είναι ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, καθώς θεωρούν ότι πηγαίνει κόντρα στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, σύμφωνα με το οποίο η ραδιοφωνία και η τηλεόραση είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ και όχι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μετά από ψηφοφορία ωστόσο, η ένσταση απερρίφθη, ενώ η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία για να περιέλθουν όλες οι αρμοδιότητες για τις άδειες στο ΕΣΡ, δεσμευόμενη ότι θα συναινέσει, αν γίνει κάτι τέτοιο, στη σύνθεση των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

Κάποια στιγμή η κατάσταση στη συζήτηση ξέφυγε και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος είπε απευθυνόμενος προς τον κ Παπά: «Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα υπουργό να μας μετατρέψει σε χουντικό κοινοβούλιο».

Αυτό προκάλεσε την οργή του Υπουργού Επικρατείας, που σηκώθηκε από το έδρανο και ακούστηκε να λέει «ντροπή», για να του απαντήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι «είναι άσχετος, ότι εδώ δεν θα τραμπουκίζει», και ότι «είστε εχθροί της δημοκρατίας και θα το πληρώστε από το λαό αυτό»….

Ακούστηκαν φωνές και διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριζε τον κ. Λοβέρδο, ενώ ο προεδρεύων Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά όσα ακούστηκαν στην αίθουσα.

«Ο βασικός καημός της ΝΔ είναι να υπάρξει απεριόριστος αριθμός αδειών καναλιών», αντέτεινε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς στις αιτιάσεις και ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο να ανακαλέσει τις βαριές εκφράσεις για λόγους αυτοσεβασμού. Υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης, που διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, είναι «να μπει τέλος σε αυτή την ντροπή στο τηλεοπτικό τοπίο που δεν τιμά κανέναν» και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να ελέγχει τα μέσα, θα είχε αποκρούσει κάποιες από τις χυδαίες επιθέσεις που δέχεται, βάζοντας φρένο – όπως είπε- στον εμετό.

«Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, για αυταρχική διακυβέρνησης έκανε λόγο η Άννα Ασημακοπούλου, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι έκανε λόγο για καταπάτηση των ανεξάρτητων αρχών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το καθεστώς διαπλοκής με το να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, καθώς είναι ανήκουστο όσο η τεχνολογία προχωράει να πρέπει να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αδειών.

«Για ατελείωτο αλισβερίσι πολιτικό και οικονομικό, που γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται» έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, το κόμμα του οποίου απείχε της ψηφοφορίας για να μην νομιμοποιήσει – όπως τονίστηκε- την υποκρισία τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Στη δική του παρέμβαση από τα βουλευτικά έδρανα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έδιναν «νερό και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής», και επεσήμανε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί «μέσα από την ανάληψη ευθύνης από την Βουλή να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από ενδεχόμενες πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ώστε την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων να μπορούν να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση για το ΕΣΡ».

Υπενθύμισε ακόμα ότι «υπάρχει παρελθόν που είναι όνειδος για την Δημοκρατία με την βαθύτατη υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή από λομπίστες οικονομικών συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού μετόχου».