Log in
A+ A A-

Έκκληση από τη Διεθνή Αμνηστία για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Σε επείγουσα δράση καλεί η Διεθνής Αμνηστία τα μέλη, τους υποστηρικτές της και όλους τους πολίτες στην Ελλάδα καθώς και στις περισσότερες από 70 χώρες όπου δραστηριοποιείται παγκοσμίως, για να αρθεί ο περιορισμός πρόσβασης των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των μεταναστριών σε προστατευμένες εγκαταστάσεις στην Ειδομένη, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή της απευθύνει δημόσιο κάλεσμα ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές για να επιτρέψουν την πρόσβαση των ατόμων χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης. Όπως δήλωσε η Γεωργία Σπυροπούλου, υπεύθυνη θεσμικής πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, ο καταυλισμός αυτή την στιγμή δε χρησιμοποιεί την πλήρη δυναμική της χωρητικότητάς του και οι αρχές επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα Συριακής, Ιρακινής και Αφγανικής καταγωγής που δηλώνουν ότι θέλουν να περάσουν τα σύνορα για να μεταβούν στην Αυστρία ή τη Γερμανία. Την ίδια ώρα όμως, ακόμη και σε αυτές τις εθνικότητες δεν παρέχεται πλήρης πρόσβαση, με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά να διανυκτερεύουν στο πρατήριο υγρών καυσίμων, είκοσι χιλιόμετρα μακρυά από τον καταυλισμό στην περιοχή του Πολυκάστρου, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, με τη θερμοκρασία τη νύχτα να πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, το περιοδικό κλείσιμο των συνόρων μειώνει τη ροή των ανθρώπων που μπορούν να περάσουν και η ελληνική αστυνομία περιορίζει αυθαίρετα την πρόσβασή τους στον χειμερινό προσωρινό καταυλισμό, τη λειτουργία του οποίου έχουν αναλάβει εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. Σύμφωνα με την κυρία Σπυροπούλου, αυτή την ώρα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ανοικτά, ο καταυλισμός συνεχίζει να μην έχει πληρότητα παρότι μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα και 27 ακόμη λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες είναι σε αναμονή στην περιοχή του Πολυκάστρου.