Log in
A+ A A-

Επιστρέφει ομάδα προσφύγων στην Ειδομένη – Ελεύθεροι οι φωτορεπόρτερ

Επιστρέφει στην Ειδομένη ομάδα 200 προσφύγων, που χθες διανυκτέρευσε στο χωριό Χαμηλό, μετά την προσπάθειά τους να περάσουν στην πΓΔΜ. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων που έφυγαν χθες από την Ειδομένη, περίπου 700 άνθρωποι, κρατούνται στην πΓΔΜ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της χώρας ανέφερε ότι, όσοι εισήλθαν παράνομα, θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Αιχμές για την στάση της Αθήνας άφησε το βράδυ, μέσω twitter, ο υπουργός ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποφσκι, κάνοντας λόγο για «μαζική οργανωμένη προώθηση» ώστε ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα του.

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχθεί εκ νέου τους ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα, απάντησε πως δεν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής, αλλά εάν οι αρχές της γείτονος υποβάλουν σχετικό αίτημα, οι ελληνικές Αρχές θα το εξετάσουν. Απέρριψε επίσης, τις κατηγορίες των Σκοπίων ότι, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε την είσοδο των ανθρώπων αυτών στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Κυρίτσης, τέλος, τόνισε ότι η ομάδα που έφυγε από την Ειδομένη θα ήταν μεγαλύτερη, εάν δεν είχαν ληφθεί αποτρεπτικά μέτρα από την ελληνική αστυνομία.

Εκατοντάδες πρόσφυγες καιμετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της πΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες περίπου χίλιοι πρόσφυγες εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Κατά ομάδες οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Χαμηλό και επιστρέφουν στον καταυλισμό, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμα πιο δύσκολες, καθώς βρέχει από το πρωί και το κρύο είναι δυνατό.

Η επιχείρηση «απόδραση» των προσφύγων από την Ειδομένη και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή διεξήχθη, έβαλαν φωτιά στο προσφυγικό λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17-18 Μαρτίου.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται εν όψει της Συνόδου την προσεχή Πέμπτη είναι ακόμα πιο δυσχερές για την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που ο βασικός σύμμαχός της η Γερμανία, δέχεται βολές εκ΄των έσω για τη θέση της επί του προσφυγικού. Αν και επισήμως η Γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι παρά το αποτέλεσμα των εκλογών σε τρεις περιφέρειες της καγκελαρίας, δεν αλλάζει η πολιτική που εφαρμόζει επί του προσφυγικού, η χθεσινή επιχείρηση των προσφύγων από την Ειδομένη και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρήθηκε εισάγει νέα δεδομένα.

Μήνυμα εν όψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι οι χώρες-μέλη που πάσχουν από «φοβικά σύνδρομα» και δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, πρέπει να υποστούν κυρώσεις. Τη διαβεβαίωση, ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει “λευκή επιταγή” προς  την Τουρκία για να εξασφαλίσει τη συνεργασία της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. .

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι περίπου 30 φωτορεπόρτερς, οι 7 με 8 Έλληνες, στους οποίους οι Αρχές των Σκοπίων επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση, σε 44.532 ανέρχονται πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

«Ασφυκτιούν» οι δομές φιλοξενίας των νησιών, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη δημιουργία επιπλέον δύο καταυλισμών στη Λέσβο.
Στην Ειδομένη μεταβαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την αγωνία της Αθήνας έδωσε η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συγκάλεσε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου.

«Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», απάντησε ο Γιώργος Κυρίτσης, σε δημοσίευμα της ιταλικής “La Reppublica”, ότι η Ελλάδα “σπρώχνει” προς την Ιταλία 2.000 πρόσφυγες.

Το μήνυμα που εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση προς τους πρόσφυγες ήταν να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να απευθύνει με μεγαλύτερη ένταση το ίδιο μήνυμα. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η εκκένωση της περιοχής δεν θα γίνει με τη βία, εκτιμώντας ότι  οι πρόσφυγες θα αντιληφθούν πως με την παραμονή τους στον συγκεκριμένο χώρο δεν θα πετύχουν να προχωρήσουν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τη στιγμή που τα σύνορα παραμένουν κλειστά.