Log in
A+ A A-

Υψηλόβαθμος της Αλ Κάιντα ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

Ο 29χρονος Mirsad Bektasevic, κάτοχος Σουηδικού διαβατηρίου με καταγωγή από τη Βοσνία και ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης Al Hasani Amer, έφθασαν στη χώρα μας αεροπορικώς από Σουηδία στο Ελ. Βενιζέλος, στις 22 Ιανουαρίου 2016. Το διεθνές σήμα ενημέρωσης για τον 29χρονο έκανε λόγο για καθεστώς διακριτικής επιτήρησης. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ φαίνεται να έγιναν σκιά του. Οι δύο ύποπτοι μετά από μικρή παραμονή στην Αθήνα ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί, στις 27 Ιανουαρίου, με λεωφορείο στην Αλεξανδρούπολη.

Το πρωί της Πέμπτης συνελήφθησαν στα ΚΤΕΛ της πόλης, όπου θα ταξίδευαν για Τουρκία. Στις αποσκευές τους βρέθηκαν δύο μεγάλα μαχαίρια, 32 και 23 εκατοστά αντίστοιχα. Βρέθηκαν επίσης, ένας αορτήρας πολεμικού όπλου, στρατιωτικός ρουχισμός παραλλαγής, 6.400 κορώνες Σουηδίας, 1.270 ευρώ, 600 δολάρια και 3.600 λίρες Συρίας, όπου φαίνεται να ήταν ο τελικός προορισμός. Κατασχέθηκαν επίσης και δύο κινητά τηλέφωνα, από τα οποία έγινε σάρωση των επικοινωνιών, περιήγησης στο διαδίκτυο και σε φωτογραφίες και βίντεο, που ήταν αποθηκευμένα σε αυτά. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή πολεμικού υλικού και διάθεσή του σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κατηγορία αποδόθηκε ώστε να κρατηθούν περισσότερο προκειμένου να ερευνηθούν οι προθέσεις τους και περαιτέρω στοιχεία για τις κινήσεις και την ενδεχόμενη δράση τους.

Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει σήμα στις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Σουηδίας, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών για τον γνωστό ισλαμιστή. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να οδηγηθεί στον Ανακριτή Αλεξανδρούπολης.

Ποιοί είναι οι δύο συλληφθέντες

Ο 18χρονος Mirsad Bektasevic, εμφανίζεται το 2005 μέσα σε σπίτι στο Σεράγεβο φορώντας στολή παραλαγής και κουκούλα προσώπου να οπλίζει ένα πολεμικό καλάσνικοφ και να παρουσιάζει εκρηκτικές ύλες που έχει στο πάτωμα. Δίπλα του ένας ακόμη άνδρας που φορά μαύρα ρούχα. Φαίνεται να κατασκευάζουν εκρηκτικό μηχανισμό. Απειλούσαν με αιματοκύλισμα την Ευρώπη, με χτυπήματα στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο. Εκείνη την περίοδο προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στην Βρετανική Πρεσβεία.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λίγες ημέρες μετά την προβολή του βίντεο, τον συνέλαβαν μέσα στο σπίτι της θείας του στο Σεράγεβο. Κατασχέθηκαν περίπου 20 κιλά εκρηκτικών, ΤΝΤ και νιτρικής αμμωνίας, ενώ σε μία τσάντα υπήρχε μία ζώνη εκρηκτικών για καμικάζι αυτοκτονίας.