Log in
A+ A A-

Σε κλοιό πιέσεων η Ελλάδα για το προσφυγικό

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» η Ελλάδα. Ασφυκτική η πίεση χρόνου προκειμένου να ετοιμαστούν τα 5 hotspots μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, κι ενώ έτοιμο είναι μόνον αυτό της Χίου, με τις αντιδράσεις των κατοίκων να συνεχίζονται σε Κω και Διαβατά.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι πιέσεις από την Ευρώπη, μέσω έμμεσων πλην σαφών απειλών, όπως του Αυστριακού ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μέσω των «Νέων» σήμερα δηλώνει ότι «αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα, η Ελλάδα θα αλλάξει ραγδαία το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Διχασμένο το Βερολίνο: από την πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, ακούγονται φωνές που καλούν σε σκληρή στάση: «Αν δεν υπάρξει ξανά ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν» αναφέρει ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, σε συνέντευξή του στη Welt. Και προσθέτει κατηγορηματικά: «Δεν έχουμε τον χρόνο να περιμένουμε η Ελλάδα να τηρήσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Όταν μία χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, η Σένγκεν πρέπει να μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη». Αναλύοντας το σκεπτικό του, αναγνωρίζει μεν ότι η διάλυση της Σένγκεν θα πλήξει την ευρωπαϊκή, και ιδιαίτερα τη γερμανική, οικονομία, υποστηρίζει δε ότι «αντιθέτως όμως, η προσωρινή εισαγωγή συνοριακών ελέγχων έναντι μεμονωμένων χωρών της ΕΕ θα έχει μικρότερη οικονομική ζημιά από όσο υποστηρίζεται».

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, όμως, εκφράζει ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με άρθρο του στην FAZ απορρίπτει την έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ο Γκάμπριελ τονίζει ότι «έξωση ή αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη Σένγκεν είναι ψευδολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο υπάρχει ως ενδεχόμενο «εάν υλοποιηθούν ιδέες συντηρητικών» και στηθεί φράχτης στην ΠΓΔΜ. Επιπροσθέτως, ο Γερμανός αντικαγκελάριος προτείνει “επειγόντως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. «Ειδάλλως», γράφει, «η Ελλάδα απειλείται με κοινωνικές αναταραχές και ακυβερνησία: Ενώπιον αυτής της κατάστασης, ακούγεται σχεδόν κυνική η εβδομαδιαία προειδοποίηση στην Ελλάδα να κάνει περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να αποβάλουν την Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της »αναποτελεσματικότητας» της χώρας να προστατέψει τα σύνορά της απέναντι στα προσφυγικά κύματα. Παρά την τρίμηνη διορία που δόθηκε την Παρασκευή στην Ελλάδα, τα έγγραφα που επικαλείται το AP υποδεικνύουν ότι τα αρμόδια όργανα της Ένωσης προετοιμάζονται ήδη να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης», περιστέλλοντας τα ταξίδια άνευ διαβατηρίου προς μία ή και περισσότερες χώρες.