Log in
A+ A A-

Εκκενώνεται η Ειδομένη

Ξεκίνησε νωρίς το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει 13 λεωφορεία με 609 πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 1400 αστυνομικοί.

 

Προσαγωγές αλληλέγγυων

Σύμφωνα με πληροφορίες προσήχθησαν 3 αλληλέγγυοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν φυλλάδια γραμμένα στα αραβικά, που καλούσαν τους πρόσφυγες να μην απομακρυνθούν από την Ειδομένη γιατί πιθανότατα θα ανοίξουν τα σύνορα. Στον χώρο επικράτησε ένταση κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης των αλληλέγγυων από τις αστυνομικές αρχές, στην κατοχή κάποιων εκ των οποίων βρέθηκαν πέτρες και καδρόνια.

Έως αυτή την ώρα η επιχείρηση είναι σε εθελοντική βάση με τους πρόσφυγες να ξεστήνουν τις σκηνές τους και να μαζεύουν τα υπάρχοντά τους προκειμένου να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση με αργούς ρυθμούς, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία προχωρά χωρίς προβlήματα, ενώ για την αυξημένη αστυνομική παρουσία, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκρινε ότι αυτός ο αριθμός αστυνομικών είναι αναγκαίος.

Όσον αφορά την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από την περιοχή είπε ότι το επέβαλαν τοπικά οι αστυνομικές αρχές και δεn θέλησε να το σχολιάσει, ενώ εκτίμησε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ικανοποίηση Κομισιόν

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την εκκένωση της Ειδομένης εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, λέγοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Ο κ. Σχοινάς κλήθηκε να σχολιάσει και την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών που χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «μη ασφαλή τρίτη χώρα». Όπως είπε, «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία» και «είναι η απόδειξη ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες μαζικά, αλλά ασχολείται και αντιμετωπίζει ξεχωριστά κάθε περίπτωση, βασιζόμενη στους όρους της Συνθήκης της Γενεύης».

Ο κ. Σχοινάς, ενώ υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.