Log in
A+ A A-

Οι πρώτες 150 μέρες του Κυριάκου: τα θετικά & τα αρνητικά

Η πρώτη περίοδος της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε και στη Συγγρού κάνουν ταμείο, μετρώντας κέρδη και ζημιές.

Με τη συμπλήρωση 150 ημερών στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του βάζουν θετικό πρόσημο στην μέχρι σήμερα πορεία, αν και αρκετοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάνε για πρόβλημα στρατηγικής.

Ο ίδιος αμφισβητεί ότι υπάρχει πρόβλημα, επιμένει ότι δεν υφίσταται θέμα στη στρατηγική και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν ευσταθεί η κριτική ειδικά για ένα κόμμα που προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά.

«Ακούω την κριτική που γίνεται, αλλά δεν θεωρώ ότι στηρίζεται σε στέρεα επιχειρήματα» λέει σε συνομιλητές του ο Κυρ. Μητσοτάκης και υποστηρίζει ότι είναι αποδεκτή η εσωκομματική συζήτηση για τη στρατηγική, αλλά υπάρχουν και όρια.

Εξάλλου βλέπει πολλές φορές να ασκείται κριτική από τμήμα των «καραμανλικών» που εξαπολύουν πυρά κατά καιρούς για πτυχές της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, για το σχέδιο διεύρυνσης, κ.α. ενώ προβληματισμό προκαλεί ενίοτε και η στάση πολλών «σαμαρικών» που αφήνουν αιχμές.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι οτι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τη Ν.Δ. για να πείσει τους πολίτες και αυτό διότι μπορεί να έχει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα και η διαφορά της Ν.Δ. να είναι μεγάλη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Αναπόφευκτα από τη στιγμή που οι όποιες πολιτικές εξελίξεις μετατέθηκαν για το φθινόπωρο και το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν προχώρησε, η περίοδος του καλοκαιριού θα αξιοποιηθεί για να διορθωθούν τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αστοχίες, θα γίνει περαιτέρω ανανέωση και θα προωθηθούν αλλαγές ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να δοθεί το μήνυμα της επανεκκίνησης.

Οι επιτυχίες

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ν.Δ. υπό τον Κυρ.Μητσοτάκη κατάφερε να σηκώσει κεφάλι και να περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, έχοντας μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερέχει πλέον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες, ενώ αποκαταστάθηκε σε μεγάλο τμήμα και η αξιοπιστία του κόμματος στο εξωτερικό (κυρίως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και στον κύκλο των πιστωτών.

Θεωρείται ο βασικός πόλος των φιλελεύθερων και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μετώπου, ενώ έχει ενδυναμωθεί το πιο κεντρώο προφίλ του κόμματος.

Επίσης πολλοί παράγοντες, και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, αναζητούν τον Κυρ. Μητσοτάκη για να ακούσουν τις απόψεις και τις θέσεις του, σε μια λογική αποκρυπτογράφησης των προθέσεων του την επομενη περίοδο, αν και στη Συγγρού θεωρούν οτι αυτό συνιστά αναγνώριση οτι είναι εν αναμονή Πρωθυπουργός.

ΤΑ ΛΑΘΗ

Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά που επιβάρυναν το κλίμα για τη Ν.Δ. και δημιούργησαν κακή εικόνα σε τμήμα της κοινής γνώμης. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση επί της τροπολογίας για τις off shore. Άλλο σημείο που θεωρήθηκε λάθος ήταν ο εναγκαλισμός από τμήμα της Ν.Δ. της κίνησης "παραιτηθείτε", ενώ πολλές επικρίσεις δέχτηκε και η εμμονή στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Από σημαντικό τμήμα των "καραμανλικών" επικρίθηκε η ηγεσία, διότι επένδυσε στην πτώση της κυβέρνησης, μη διαβάζοντας σωστά τα δεδομένα και τη διάθεση των πιστωτών.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η εσωκομματική κατάσταση και κυρίως το παιχνίδι μερίδας των καραμανλικών με το ΣΥΡΙΖΑ, ο πόλεμος φθοράς διαφόρων που δεν είδαν με καλό μάτι την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. έχει δημιουργήσει μια προβληματική εικόνα για το κόμμα.

Ακόμα και η διάσταση απόψεων στο ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε τη σημερινή ηγεσία έναντι κορυφαίων παραγόντων της κεντροδεξιάς, όπως τους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο που θέλουν εκλογή από το λαό, εν αντιθέσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη που προτιμά από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.

Άλλο μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με τη δημόσια εικόνα της ΝΔ είναι ποιος την εκπροσωπεί στα ΜΜΕ.

Παρά το γεγονός οτι έχει γίνει ανανέωση σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εντούτοις τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν έχουν αρνητικό πολιτικό φορτίο και είναι χρονια στην πολιτική. Ακόμα και η επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και η προβολή των θέσεων του κόμματος δεν έχει αποδώσει σε σημείο που φαίνεται οτι το κόμμα υστερεί.

thetoc.gr