Log in
A+ A A-

Το διαζύγιο Φώφης-Σταύρου και τα "προξενιά" του Αλέξη

Πίσω από τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, ή στην σύσφιξη των σχέσεων με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αρκετά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν τις πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού ως ενέργειες που επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων την Ελλάδα.

Κάνουν λόγο μάλιστα για κινήσεις που είναι εμπνευσμένες από την εξωτερική πολιτική του Αν. Παπανδρέου χωρίς όμως να αναφέρουν τις χαοτικές διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών τουλάχιστον στο επίπεδο της στρατηγικής. Μέσα σε ένα πολωτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης λόγω των τηλεοπτικών αδειών αλλά και εν όψει ΔΕΘ, αίσθηση προκάλεσε το άρθρο του Πρωθυπουργού στο Πρακτορείο όπου κάνει λόγο για «μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή. Να μιλήσουμε για το όραμα μας για την Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα που ανακάμπτει, την Ελλάδα που ανασυντάσσεται», σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή το γραφείο τύπου του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ από την πλευρά τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δημοσιοποιήσει βίντεο κλιπ με επίκεντρο τα ψέματα που έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ τα προηγούμενα χρόνια.
Ο τριπλός στόχος της πρόσκλησης

Σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός επέλεξε για μία ακόμη φορά να θολώσει τα νερά ή το άρθρο στο Πρακτορείο ουσιαστικά αποτελεί μία συνήθης πολιτική πρακτική ενόψει ΔΕΘ χωρίς να έχει πολιτικές προεκτάσεις;

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι η πρόσκληση σε διάλογο του Αλέξη Τσίπρα προ τις πολιτικές δυνάμεις, αποτελεί μεν πάγια πολιτική τακτική ενόψει ΔΕΘ αλλά αυτήν την φορά έχει και έναν τριπλό στόχο. Κατ΄ αρχήν η πρόσκληση Τσίπρα έχει ως αποδέκτες κυρίως τους ηγέτες του Νότου που θα συναντηθούν αύριο στην Αθήνα προκειμένου να αποδείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες συνεννόησης με στόχο την ανάπτυξη στην χώρα. «Όταν ζητάς διάλογο και συνεννόηση στην χώρα σου, τότε νομιμοποίησε να διεκδικείς την συνεργασία των χωρών που έχουν ίδια οικονομικά χαρακτηριστικά με σένα», σημειώνει ανώτατος πολιτικός παράγοντας.

Παράλληλα η πρόσκληση σε διάλογο απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στους συμμάχους στην Ευρώπη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά όπου φαίνεται ότι το Ποτάμι δεν θα συμμετέχει στις διαδικασίες για την ενοποίηση του χώρου. Την κατάλληλη στιγμή όπου φαίνεται ότι διαλύεται ο γάμος Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε διάλογο της πολιτικές δυνάμεις του τόπου γνωρίζοντας ότι η ΝΔ θα απορρίψει την πρόταση όπως και το Ποτάμι. Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Θεοδωράκης έθεσε θέμα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις που είχε με το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη που κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώντας να συνεργαστούν με ένα τμήμα του.

Έτσι ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και Ποταμιού ουσιαστικά δηλώσει παρών σε έναν διάλογο με τις δυνάμεις που θέλουν να πάνε την χώρα μπροστά, στοχεύοντας να δημιουργήσει το πάλαι ποτέ αντιδεξιό πολιτικό μπλοκ που είχε αξιοποιήσει ο Αν. Παπανδρέου.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποτιμά την δύναμη των ευρωπαίων σοσιαλιστών και πιέζει μέσω του Φ. Ολάντ και του Μ. Σούλτς κυρίως, το ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το επιτελείο στο Μ. Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά προσπαθούν να διαμορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες για το μέλλον.

thetoc.gr