Log in
A+ A A-

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για επίλυση του Σκοπιανού

Εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την εισήγηση του στην συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Σκοπιανό έθεσε ουσιαστικά ζήτημα δεδηλωμένης, από την στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

 

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία διεθνή συμφωνία. Ως τι άραγε διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας; Ως πρωθυπουργός που έχει την στήριξη όλων των μελών του υπουργικού του συμβουλίου αλλά και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής συμπολίτευσης; Η διαπραγματεύεται ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;»

Παράλληλα και με αφορμή τα όσα είπε στην συνέντευξη του ο Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη να χειριστεί τα εθνικά θέματα και να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα και η κυβέρνηση του δεν διαθέτει την σοβαρότητα που απαιτείται για να διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα και αυτό οφείλει να συνειδητοποιήσει όχι μόνο ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας. Το κάνει ο κ. Κοτζιάς με μία έμφυτη αλαζονεία και αυτό που βλέπουμε είναι μία μεγάλη αγωνία να βρεθεί πάση θυσία όσο γίνεται πιο γρήγορα μια λύση στο Σκοπιανό προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνής σκοπιμότητες.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ που είναι ενιαία και συνολική λύση, με την απαλλοιφή από το Σύνταγμα όλων των αλυτρωτικών αναφορών, ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Ο Τσίπρας οφείλει να απαντήσει για τους 8 αξιωματικούς
Όσο αφορά τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για την απελευθέρωση των 8 αξιωματικών ο πρόεδρο της ΝΔ τις χαρακτήρισε απαράδεκτες ωστόσο κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

«Είναι απαράδεκτες οι νέες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας . Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. Οφείλει να τηρεί τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να σιωπά απέναντι στους τούρκικους ισχυρισμούς για υποσχέσεις που δήθεν έδωσε ο κ. Τσίπρας για την έκδοση των 8 αξιωματικών. Ήρθε η ώρα ο κ. Τσίπρας να απαντήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει, βαθμολογεί και ζυγίζει την βία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα κρούσματα βίας και ανομίας που ολοένα αυξάνονται κατηγορώντας την κυβέρνηση έχει μετατρέψει την χώρα ανοχύρωτη πολιτεία.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας με κλοπές, ληστείες και φόνους. Απειλείται ξανά από την τρομοκρατία που δείχνει να σηκώνει και πάλι κεφάλι. Η κυβέρνηση στέκεται αδιάφορη μπροστά στην πρωτοφανή ενέδρα που στήθηκε στην Θεσσαλονίκη για να καούν ζωντανοί οι αστυνομικοί των ΜΑΤ. Το θέμα συσκοτίζεται καθημερινά από την κυβερνητική προπαγάνδα γιατί εκεί ακριβώς εδράζεται η διαφορά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον δημοκρατικό κανόνα. Η ΝΔ καταδικάζει την βία απ όπου και αν προέρχεται χωρίς αστερίσκους.»

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαθμολογεί και ζυγίζει την βία αθωώνοντας με αυτό τρόπο την τρομοκρατία και τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Απαντώντας στις κρητική που του ασκεί η κυβέρνηση περί δεξιάς στροφής, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα δεν έχει χρώμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει τους τραμπούκους σε φασίστες και σε πλήθη διαμαρτυρίας. Δεν απορρίπτει αλλά βαθμολογεί την βία, την ζυγίζει, ανάλογα με το αν προπηλακίζουν, αν πετούν γιαούρτια ή μολότοφ. Με ύπουλο τρόπο αθωώνει τελικά την τρομοκρατία και γι αυτό και επιμένει να θεωρεί συλλογικότητες οργανώσεις όπως ο Ρουβίκωνας, άσχετα με το αν αυτοί παρελαύνουν ένοπλοι στα Εξάρχεια. Αδρανεί όταν βλέπει μέλη του να υποδέχονται με πανηγυρισμούς τον αμετανόητο Κουφοντίνα, όταν αυτός βγαίνει από την φυλακή. Δεν έχει ιδεολογικό χρώμα αυτή η πολιτική ατζέντα. Όλα αυτά θα τελειώσουν και η νομιμότητα θα αποκατασταθεί και πάλι και οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς»

Η κυβέρνηση είναι θεατής στις διαπραγματεύσεις για την οικονομία
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα μέτρα που έρχονται και έχουν την σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Ήδη η κυβέρνηση έπρεπε να είχε στείλει τα ειδοποιητήρια στους συνταξιούχους για τις περικοπές που η ίδια έχει νομοθετήσει. Κανένα έκτακτο επίδομα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των μόνιμων περικοπών. Η χώρα θα βρίσκεται σε αυστηρή εποπτεία την ώρα που η ευρωζώνη μπαίνει σε ένα νέο κύκλο αστάθειας λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία. Ο κ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές με χαμηλός επιτόκιο. Η κυβέρνηση είναι θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών στην οποία δεν έχει λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει επιρροή»

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαιτέρως κρίσιμους τους επόμενους μήνες καλώντας τους ευρωπαίους να κάνουν πράξη για τα όσα είχαν δεσμευτεί το 2012 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. «Φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος και το ζήτημα του ελληνικού χρέους ακόμα δεν έχει λυθεί και αυτό αθροίζει ανασφάλεια στην δυνατότητα της χώρας μας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Εγώ θα κάνω ότι μπορώ στην Ευρώπη προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το χρέος της.»

thetoc.gr

Φωτό: Ευρωκίνηση