Log in
A+ A A-

Έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου σε όλη την Ελλάδα - Δείτε Βίντεο

Έφτασε το Μεγάλο Σάββατο και η Χριστιανοσύνη πορεύεται ολοταχώς προς την μεγάλη στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Στην ελληνική παράδοση, η κατανυκτική ατμόσφαιρα της τελευταίας ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, διανθίστηκε από λαογραφικά έθιμα, τα οποία δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα, τόσο πριν όσο και μετά την Ανάσταση. Διαβάστε τα πιο σημαντικά από αυτά.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα έθιμα της "Αρχόντισσας" των Επτανήσων αποτέλεσαν, με την πάροδο των ετών, ένα σημαντικό εχέγγυο στην αύξηση του τουρισμού την πασχαλινή περίοδο, μετατρέποντάς την στον κατεξοχήν κοσμοπολίτικο προορισμό του τελευταίου τριημέρου.

Η "πινελιά" της κερκυραϊκής παράδοσης ξεκινάει αμέσως μετά την Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, στις 11 το πρωί. Οι καμπάνες των Εκκλησιών αρχίζουν να χτυπούν χαρμόσυνα. Στους δρόμους της πόλης, οι νοικοκυρές πετούν πήλινα δοχεία από τα παράθυρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος κρότος. Σε αντίθεση με έθιμα άλλων περιοχών, η ρίψη των "μπότιδων" δεν έχει τις ρίζες της στην Ιστορία (π.χ. την περίοδο της Τουρκοκρατίας), καθώς έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα: στηρίζεται σε εδάφιο του Ευαγγελίου, που αναφέρει: «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

Εξίσου μοναδικό είναι και το θέαμα κατά την διάρκεια της Τελετής της Αναστάσεως στην Άνω Πλατεία. Οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών βγαίνουν στα παράθυρα κρατώντας την λαμπάδα τους, με αποτέλεσμα το σκηνικό (το φως των κεριών σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική αρτιότητα των κτιρίων) να συνιστά ένα πανέμορφο θέαμα. Αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη, τελείται η Αναστάσιμος Ακολουθία, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, στο Πλατύ Καντούνι.

ΛΕΥΚΑΔΑ

Το έθιμο των πήλινων αγγείων δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της Κέρκυρας. Αντίθετα, εντοπίζεται και σε άλλα νησιά του Ιονίου, όπως η Λευκάδα. Εκεί, οι γυναίκες τα πετούν την ώρα που η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου διασχίζει τους δρόμους του νησιού, παίζοντας χαρμόσυνες μελωδίες, αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση.

ΧΙΟΣ

Μια... μάχη μεταξύ Εκκλησιών, με ρουκέτες και έντονα χρώματα, διεξάγεται κάθε χρόνο μετά την Ανάσταση στον Βροντάδο Χίου, προκαλώντας πανελλαδικό ενδιαφέρον και όχι μόνο.

Πρόκειται για τις Ενορίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής, που εμπλέκονται στον περίφημο "ρουκετοπόλεμο" του Μεγάλου Σαββάτου.  Νικήτρια είναι η Ενορία που θα πετύχει πρώτη το καμπαναριό της άλλης.

Οι Χιώτες προετοιμάζονται για την στιγμή του ρουκετοπολέμου καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου και οι ρουκέτες θα πρέπει να κατασκευαστούν από τους καλά γνωρίζοντες και με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μην υπάρξουν τραυματισμοί.  Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και η νύχτα γίνεται μέρα.

ΤΥΡΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ένα φαντασμαγορικό όσο και κατανυκτικό θεάμα χαρακτηρίζει τον εορτασμό της Ανάστασης στον Τυρό Κυνουρίας.  Λίγο πριν την Ανάσταση, το Μεγάλο Σάββατο, τα παιδιά του χωριού γεμίζουν τον Κόλπο με κεριά, που συμβολίζει τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα.  Λίγο αργότερα, όταν ο ιερέας ψάλλει το Χριστός Ανέστη, οι μπουρλοτιέρηδες του Τυρού πετούν στον ουρανό εκατοντάδες πυροτεχνήματα.

Δείτε βίντεο στο τέλος της σελίδας.

 

Media