Log in
A+ A A-

Ανασχηματισμός... του Αγίου Πνεύματος;

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης δια της...επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος (!) είναι πολύ πιθανόν να έχουμε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του thetoc.gr, ενώ τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν την οριστικοποίηση των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει λύση στο δύσκολο σταυρόλεξο του ανασχηματισμού και εντός της εβδομάδας.

Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις, τις δηλώσεις και τις διαρροές, ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει προς τα τέλη Ιουνίου, αφού πρώτα τελειώσουν τα άτυπα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε. «Η προετοιμασία των άτυπων συμβουλίων έχει γίνει και δεν είναι πρόβλημα η αλλαγή ενός υπουργού» διευκρίνιζε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας που έχει γνώσει των συζητήσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Μονόδρομος ο ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός εντός των επομένων εικοσιτετραώρων είναι μονόδρομος για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο και αυτονόητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας όπως αποκάλυψε πρώτο το thetoc.gr και ακολούθησαν όλα τα άλλα ΜΜΕ_ έχει κυριολεκτικά παραλύσει.

Ουδείς εργάζεται και όλοι συζητούν σενάρια επί του ανασχηματισμού, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις, η τρόικα θα επιστρέψει πολύ σύντομα, ενώ τον Αύγουστο υπάρχει η αξιολόγησή της επί της πορείας υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση της εκκρεμότητας, παρά τα περί του αντιθέτου δημόσια λεγόμενα.

Η μεγάλη εκκρεμότητα ήταν το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα και φαίνεται ότι προκρίνεται η μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μη θέτει βέτο και να αποδέχεται αυτή την επιλογή του Πρωθυπουργού και να μην επιμένει στην ανανέωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου.

Το μεγάλο ζήτημα είναι ποιος θα είναι ο νέος τσάρος της οικονομίας, αφού αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, επιμένουν ότι έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα τις τελευταίες ημέρες και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Σταύρος Παπασταύρου ενδέχεται να μείνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε υπουργεία

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε αρκετά υπουργεία και ήδη προεξοφλείται η έξοδος από την κυβέρνηση των υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να μετακινηθεί ο Νίκος Δένδιας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να τοποθετηθεί σε παραγωγικό υπουργείο, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή με την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα ακολουθήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σαρωτικός ανασχηματισμός και στο Κράτος και σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, γ.γ. υπουργείων και διοικητών οργανισμών του δημοσίου.

thetoc.gr