Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

ΟΗΕ: 3 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε 3 χρόνια στη Συρία

  • Written by 

Συγκλονίζουν τα στοιχεία της έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Συρία, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα και θεωρούνται πρόσφυγες.

Μέσα στα τρία χρόνια του εμφυλίου που μαστίζει τη χώρα περισσότεροι από 190.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί η έξοδος των οποίων ξεκίνησε το 2011. Το ένα εκατομμύριο έφτασαν οι πρόσφυγες το 2013, αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ακόμη 6,5 εκατομμύρια Σύροι είναι εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους της χώρα.


«Η συριακή κρίση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη της εποχής μας, ωστόσο ο κόσμος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών παραμένει σε γειτονικές χώρες, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο Λίβανο (1,14 εκατ.), την Τουρκία (815.000) και την Ιορδανία (608.000) ενώ περίπου 215.000 βρίσκονται στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και αλλού.


Όλο και περισσότερες οικογένειες φθάνουν σε κατάσταση σοκ, εξαντλημένες, τρομοκρατημένες και οικονομικά κατεστραμμένες. Οι περισσότεροι περιπλανώνται στο δρόμο επί ένα χρόνο ή και περισσότερο, διαφεύγοντας από χωριό σε χωριό πριν πάρουν την τελική απόφαση να εγκαταλείψουν οριστικά τη χώρα. Το ταξίδι γίνεται δυσκολότερο, καθώς αναγκάζονται να δωροδοκούν τους ενόπλους στα σημεία ελέγχου, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά μήκος των συνόρων.

Πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο μέχρι την ανατολική Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώνουν σε λαθρεμπόρους μεγάλα ποσά που κυμαίνονται από 100 δολάρια κατ' άτομο ή περισσότερα. Οι Σύροι αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο στον κόσμο προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μικρότερο σε αριθμό μόνον από τους πρόσφυγες της παλαιστινιακής κρίσης, οι οποίοι ανήκουν σε ξεχωριστή υπηρεσία του ΟΗΕ, της UNRWA.