Log in
A+ A A-

Εκρήξεις και νέες συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Νέα επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής είναι σε εξέλιξη στην συνοικία Schaerbeek των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κομάντο της αστυνομίας με με μάσκες εισέβαλαν σε μια κατοικία, και αμέσως μετά ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί και η αστυνομία απαγορεύει να πλησιάσουν πολίτες και αστυνομικοί. Επίσης έχει διακοπεί η κίνηση των τραμ στην περιοχή.
Βίντεο από την επιχείρηση

Το πρακτορείο Belga ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί «έχουν εξουδετερώσει» έναν άνδρα. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι βρέθηκε ένα σακίδιο πλάτης γεμάτο με εκρηκτικά, το οποίο εξουδετερώθηκε με την χρήση ενός ειδικού ρομπότ.

Το πρακτορείο επικαλούμενο γαλλικές πηγές ασφαλείας μετέδωσε ότι η επιχείρηση σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζε ένας πυρήνας τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Την Πέμπτη το βράδυ έγινε γνωστό ότι συνελήφθη στη Γαλλία ένας άνδρας ο οποίος πιστεύεται ότι είχε ετοιμάσει νέες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα.

Ο συλληφθείς είναι 34 ετών και ονομάζεται Ρέντα Κρικέτ και είχε σχέσεις με του τρομοκράτη Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού και σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Ο Ρέντα Κρικέτ είχε καταδικαστεί ερήμην στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 σε μια δίκη για το δίκτυο των τζιχαντιστών προς τη Συρία. Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης σε ένα διαμέρισμα της συνοικίας Αρζεντέγ του Παρισιού, όπου βρέθηκε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε την Πέμπτη ότι η σύλληψη αυτή βοήθησε «να αποτραπεί μια συνωμοσία στη Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο». Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη «είναι ύποπτος για ανάμειξη στο ύψιστο επίπεδο στο σχέδιο αυτό» και σημείωσε ότι ο συλληφθείς «ανήκε σε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να χτυπήσει τη Γαλλία».

thetoc.gr