Log in
A+ A A-

Συμφωνία για τον αφοπλισμό της Συρίας

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα επτά ημερών, προκειμένου να παραδόσει μια λεπτομερή λίστα για τα χημικά όπλα που έχει στην κατοχή της, έθεσαν στην Συρία οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, σε μια συμφωνία που απομακρύνει οριστικά, προς το παρόν, το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής επέμβασης.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη κατά την διάρκεια της τρίτης ημέρας των σχετικών επαφών, καλεί επίσης το καθεστώς Άσαντ να αποκαλύψει πού βρίσκονται τα χημικά της όπλα στον Οργανισμό για την αποτροπή των Χημικών Όπλων.

Όπως τόνισε ο κ. Κέρι, οι ελεγκτές θα πρέπει να βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, με σαφή στόχο ο αφοπλισμός να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2014.

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει ανοιχτό ως ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει παραβίαση των σχετικών όρων και, πάντα, βάσει των προβλέψεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ απάντησε πως θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστεί να "μιλήσουν τα όπλα".

Media