Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Τα συλληπητήρια προς τα εγγόνια των Αρμενίων εξέφρασε ο Ερντογάν

  • Written by 

Ιστορική στιγμή και εν μέρει δικαίωση για τους Αρμένιους απότελεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε μία πρωτοφανή και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της υπόθεσης, υπέβαλε την Τετάρτη τα συλλυπητήριά του «στα εγγόνια των Αρμενίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915».

Ο Ερντογάν απέφυγε σε κάθε περίπτωση να αναφέρει την λέξη «γενοκτονία», ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται για τόσο ανοικτά για τα όσα συνέβησαν ανάμεσα στο 1915 και το 1917 και τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων. «Είναι ένα ανθρώπινο καθήκον να καταλάβουμε και να συμμεριστούμε τη βούληση των Αρμενίων να μνημονεύουν τα βάσανα που πέρασαν εκείνη την εποχή...Επιθυμούμε οι Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους στις συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα να αναπαύονται εν ειρήνη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα εγγόνια τους», προστίθεται στο κείμενο.
Ο αγώνας των Αρμενίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας, που ξεκίνησε
στις 24 Απριλίου 1915, κορυφώνεται μετά και τις θετικές ενδείξεις από τις ΗΠΑ. Η αρμενική γενοκτονία αποτελεί την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν εκτοπισθεί, πολλοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν