Log in
A+ A A-

Αποζημίωση ρεκόρ από το ΕΔΑΔ στους Ελληνοκυπρίους

  • Written by 

Mία ιστορική απόφαση έλαβε σήμερα το ΕΔΑΔ επιδικάζοντας αποζημίωση ρεκόρ ύψους 60 εκατ. ευρώ στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας  καθώς και άλλα 30 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Η Τουρκία καλείται να πληρώσει έτσι συνολική αποζημίωση-ρεκόρ ύψους 90 εκατ. ευρώ, την υψηλότερη μέχρι σήμερα. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης, όμως λίγο πριν από την ανακοίνωση της, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να δηλώσει ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.


Σύμφωνα με την απόφαση υπήρχε παραβίαση των άρθρων για το δικαίωμα διαβίωσης, για τα βασανιστήρια, για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, για ελευθερία στην θρησκεία και την συνείδηση, για την ελευθερία έκφρασης και άλλα.
Η πιο βαριά ποινή αποζημίωσης από το ΕΔΑΔ σε σχέση με την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας επιβλήθηκε το 2009 και αφορούσε το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές είχαν ξεκινήσει πριν ιδρυθεί η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.