Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Μπραζούκα..Η αεροδυναμική μπάλα του Μουντιάλ

  • Written by 

Την αεροδυναμική της επίσημης μπάλας του Μουντιάλ σκέφτηκαν να εξετάσουν οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εξηγήσουν την αεροδυναμική της στους φοιτητές και σε άτομα που είναι λιγότερο γνώστες των βασικών αρχών της.

«Ο αθλητισμός δίνει μία μεγάλη ευκαιρία για την εισαγωγή της επόμενης γενιάς επστημόνων στο πεδίο της αεροδυναμικής, δείχνοντάς τους κάτι στο οποίο μπορούν να βασίζονται», δήλωσε ο Ράμπι Μέχτα, επικεφαλής του Τμήματος Πειραματικής Αεροφυσικής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA.

Η Τζαμπουλάνι, η επίσημη μπάλα του προηγούμενου Μουντιάλ στη Νότια Αφρική, εμφάνιζε το φαινόμενο Knuckling που κάνει την πορεία της απρόβλεπτη και δίνει στους ποδοσφαιριστές μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοράρουν. Για να αποφευχθεί μία απρόβλεπτη τροχιά σαν αυτή της Τζαμπουλάνι, η Adidas συνεργάστηκε με εκατοντάδες ποδοσφαιριστές για την κατασκευή της Μπραζούκα. Η παραδοσιακή μπάλα έχει 32 έδρες, η Τζαμπουλάνι είχε οκτώ και η Μπραζούκα μόλις έξι.

Οι ερευνητές της NASA τοποθέτησαν την Μπραζούκα σε αεροσήραγγα μέσα στην οποία διοχετευόταν καπνός, φωτισμένος με λέιζερ, για να δείχνει τη ροή του αέρα. Τα τεστ έδειξαν ότι το knuckling εμφανίζεται σε ταχύτητα γύρω στα 48 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα πολύ μικρότερη από αυτή που εκτελούνται συνήθως τα σουτ. Η πιο τραχιά επιφάνεια της Brazuca, μειώνει την ταχύτητα του knuckling και αναμένεται να έχει μία πιο προβλέψιμη πορεία.