Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Ακροδεξιά παιχνίδια στην Εωρωβουλή από του Ευρωσκεπτιστές

  • Written by 

Ο ευρωφοβικός βρετανός ακροδεξιός ηγέτης Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Ιουνίου ότι δημιουργεί τη δική του ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο αφού τον απαραίτητο αριθμό συμπλήρωσε με μια γαλλίδα ευρωβουλευτή που πρόδωσε την Μαρίν Λεπέν. Όταν το "αυγό του φιδιού" δεν αισχύνεται

Η ομάδα των ευρωφοβικών-ακροδεξιών λέγεται EFD (Ευρώπη, Ελευθερία, Δημοκρατία) και περιλαμβάνει 48 ευρωβουλευτές, μία εκ των οποίων είναι η γαλλίδα Joëlle Bergeron. Εξελέγη με τη λίστα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, αποχώρησε μετά την εκλογή της αλλά δεν θέλει να παραδώσει την έδρα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτη.

Η ομάδα του Φάρατζ

Η ομάδα EFD (Ευρώπη, Ελευθερία, Δημοκρατία) περιλαμβάνει ευρωβουλευτές από επτά κράτη που είναι το ελάχιστο γι'αυτό το σκοπό. Στην ομάδα εντάχθηκαν και οι 17 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Η Λεπέν παλεύει να κάνει τη δική της ομάδα
Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν παλεύει να δημιουργήσει τη δική της ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, χάρη σε ευρωβουλευτές της Πολωνίας και σε έναν ευρωβουλευτή Βούλγαρο που εξελέγη με το υπερθνικιστικό κόμμα VMRO. Η Λεπέν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας του  Geert Wilders, το αυστριακό, βελγικό, πολωνικό και ιταλικό ακροδεξιό κόμμα καθώς και το βουλγάρικο VMRO. Οταν οι συνομιλίες καταλήξουν η Μαρίν Λεπέν θα δημιουργήσει το όγδοο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο με 43 ευρωβουλευτές.

20-30 εκατομμύρια χρηματοδότηση για 5 χρόνια
Οπως σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ το να κάνεις δικό σου κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο σημαίνει ότι γίνεσαι παράγοντας πολιτικής, συμμετέχεις στις επιτροπές και υποεπιτροπές του κοινοβουλίου, λαμβάνεις 20-30 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεις στα επόμενα 5 χρόνια.

Ο αντισημιτισμός χωρίζει Λεπέν-Φάρατζ


Η Μαρίν Λεπέν και ο Νάιτζελ Φάρατζ ήρθαν πρώτοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές στη Γαλλία και Αγγλία αντίστοιχα, όπου η ακροδεξιά κατέρριψε ρεκόρ. Αρνήθηκαν να συνυπάρξουν στην ίδια ομάδα και ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά για να συνάψουν συμμαχίες.

Ο Φάρατζ αρνήθηκε πάντα να συνεργαστεί με την Μαρίν Λεπέν γιατί θεωρεί ότι το κόμμα της έχει αντισημιτικές θέσεις. Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δυσκολεύτηκε να βρει συμμάχους, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ακροδεξιού πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν ότι ετοιμάζεται η επόμενη «φουρνιά», με αφορμή τον γαλλο-εβραίο τραγουδιστή Πατρίκ Μπρουέλ.

Η Λεπέν αναγκάστηκε να «αδειάσει» τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, κάνοντας λόγο για «πολιτικό λάθος». Αυτή η δήλωση για τη «φουρνιά» απομάκρυναν από κοντά της ενδεχόμενους συμμάχους. Οι Σουηδοί ακροδεξιοί πήραν αποστάσεις από το κόμμα της και πήγαν με το μέρος του Νάιτζελ Φάρατζ.