Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Eπαφές με τους Κούρδους ο Κέρι

  • Written by 

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, συνεχίζει την περιοδεία του στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών για την εκτόνωση της κρίσης που μαστίζει το Ιράκ, καθώς σήμερα βρέθηκε στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών του βόρειου Ιράκ . Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι του Στεητ Ντηπάρτμεντ, η επίσκεψη Κέρι στις περιοχές όπου κατοικούν οι Κούρδοι, είναι «πολύ σημαντική ώστε να συνομιλήσει με την κουρδική ηγεσία και να την ενθαρρύνει να παίξει ενεργό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης». Ουσιαστικά οι Αμερικανοί επιδιώκουν την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με την συμμετοχή όλων των κοινοτήτων, και σε μία τέτοια κυβέρνηση η παρουσία των Κούρδων θεωρείται κομβικής σημασίας.

Ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα με κύρος και αποδοχή, για πρόεδρος που θα μπορεί να αντιπροσωπεύσει και τα κουρδικά αλλά και τα ιρακινά συμφέροντα». Την ίδια στιγμή πάντως που γίνονται οι πολιτικές ζυμώσεις, τα Ηνωμένα Έθνη σε σημερινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1.075 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις εχθροπραξίες που ξέσπασαν τον Ιούνιο μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και τζιχαντιστών.
Η ομάδα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ αναφέρει ότι τουλάχιστον 757 άμαχοι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Νινευή, Ντιλάγια και Σαλαχουντίν μεταξύ 5 και 22 Ιουνίου.
Άλλοι τουλάχιστον 318 άνθρωποι σκοτώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο στη Βαγδάτη και σε περιοχές στο νότιο Ιράκ.