Log in
A+ A A-

Προβάδισμα Χίλαρυ σε... αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα στην Χίλαρυ Κλίντον, αλλά με παρεκκλίνοντες αριθμούς και, συνεπώς, διαφορετικά μηνύματα, δίνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν ταυτόχρονα και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην πρώτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Washington Post και του ABC, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών διασφαλίζει ένα άνετο προβάδισμα, προηγούμενη με 51% έναντι 39% του Ντόναλντ Τραμπ.  Διψήφια διαφορά παρατηρείται και σε περίπτωση προσμέτρησης του "τρίτου πόλου", Γκάρυ Τζόνσον, παρότι "αλιεύει" από την δεξαμενή της κ. Κλίντον.

Παρόλα αυτά, στην δεύτερη δημοσκόπηση η κατάσταση είναι διαφορετική.  Εκεί, η διαφορά της Χίλαρυ Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ κινείται στις 5 ποσοστιαίες μονάδες (46% - 41%), ενώ με τον συνυπολογισμό του Τζόνσον, πέφτει στις 4.

Οι δυο παραπάνω δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορετικές αναγνώσεις, εάν συνυπολογίσει κάποιος τα... δύσκολα που περνάει ο Ντόναλντ Τραμπ τον τελευταίο μήνα.  Με εσωκομματικά πυρά κι ενώ η ώρα της επίσημης ανάδειξής του πλησιάζει, με την γνωστή ανεκδιήγητη δήλωσή του για τον "Μεξικάνο Ανώτατο Δικαστή"  - που γεννήθηκε στην Ιντιάνα - αλλά και την καρατόμηση του επικεφαλής της εκστρατείας του, ο Τραμπ θα έχει υποστεί τις χειρότερες δυνατές συνέπειες εάν τα πρώτα νούμερα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.  Αντίθετα, εάν πέρασε από τον κυκεώνα διατηρώντας την διαφορά στις πέντε μονάδες, τότε διαφαίνεται ότι η μάχη για τον Λευκό Οίκο έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Να αναφερθεί ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο χρονικό σημείο με μια ημέρα διαφορά (20-23 Ιουνίου η πρώτη, 19-23 Ιουνίου η δεύτερη) σε 1000 και 1001 ερωτηθέντες αντίστοιχα.