Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Σε εξέλιξη η δεύτερη χιονοθύελλα του χειμώνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η νέα σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει τη Νέα Υόρκη και την ευρύτερη περιοχή.  Το σχετικό σήμα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο τίθεται σε ισχύ από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης, περιλαμβάνει τα πέντε γεωγραφικά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης, τα βόρεια προάστια, το Long Island, το μεγαλύτερο κομμάτι του New Jersey και το νότιο και βόρειο Connecticut.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το ύψος του χιονιού αναμένεται να κινηθεί από 8 μέχρι 12 ίντσες, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις αλλά και την εν γένει λειτουργία της πόλης της Νέας Υόρκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την σφοδρή κακοκαιρία επηρεάστηκαν άμεσα οι αερομεταφορές.  Ήδη, από τις 10:30 το πρωί, τα αεροδρόμια LaGuardia και Newark ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στις αφίξεις κατά μέσο όρο περίπου 4 ωρών, εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας και της σφοδρής χιονόπτωσης.  Την ίδια στιγμή, το διεθνές αεροδρόμιο JFK κατέγραφε καθυστερήσεις στις αναχωρήσει, οι οποίες έφταναν τα 34-35 λεπτά για κάθε πτήση.  Όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι, με την πάροδο της ώρας και εφόσον ο καιρός επιδεινωθεί περισσότερο, θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχουν διαρκώς το πρόγραμμα των πτήσεων και να είναι προετοιμασμένοι ακόμη και για ακυρώσεις.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, από τις 9 το πρωί έχουν βγει στους δρόμους 365 μηχανήματα εκχιονισμού, καθώς ήδη είχε ξεκινήσει η πυκνή χιονόπτωση.  Στο Long Island τα ειδικά οχήματα επιστρατεύτηκαν από νωρίς, ενώ κατέφτασε και προσωπικό από το Upstate, καθώς η κατάσταση στην περιοχή κατά την προηγούμενη χιονόπτωση ήταν ανυπόφορη.

Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει δοθεί εντολή για να κλείσει κάποια από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες (όπως συνέβη πριν από δυο εβδομάδες με τον Long Island Expressway), όμως υπάρχει η σχετική σύσταση στους οδηγούς για μετρίαση της ταχύτητας, αφού οι δρόμοι θα είναι ιδιαίτερα ολισθηροί.

Την ίδια στιγμή, η MTA γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή του προγράμματος FastTrack στις γραμμές E, F, M και R αναβάλεται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.  Επίσης, ειδικοί τεχνικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα - αναμενόμενα -τεχνικά προβλήματα στο Long Island Rail Road και το Metro-North Rail Road, ενώ οι αίθουσες αναμονής του LIRR θα είναι συνεχώς ανοιχτές, ούτως ώστε οι επιβάτες να μην αναγκαστούν να περιμένουν μέσα στο χιόνι.  Στις δε γέφυρες και τα τούνελ, τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα ρίξουν περισσότερους από 7200 τόνους αλάτι, που είναι άμεσα διαθέσιμοι.

Σε κάθε περίπτωση, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να ελέγχει συνεχώς το mta.info, αφού οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων, λόγω καιρού, θεωρούνται αναπόφευκτες.