Log in
A+ A A-

Επελαύνει η κακοκαιρία με χιόνια και στην Αττική

Featured Επελαύνει η κακοκαιρία με χιόνια και στην Αττική

Με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, σε πολλές περιοχές της χώρας, και παγετό συνεχίζεται η κακοκαιρία «Διομήδης».

«Τσουχτερό» κρύο και χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη στιγμή που καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν σειρά προβλημάτων, από πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι υπερχείλιση χειμάρρων. Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία σε σειρά δήμων, ενώ αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας.

Για σήμερα, Πέμπτη, προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με πτώση θερμοκρασιών και επέκταση του «Διομήδη» προς τις νοτιότερες περιοχές, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για την πιο κρύα ημέρα της εβδομάδας.

Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα και στα βόρεια της Αττικής μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Η πρόγνωση του καιρού
Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και τοπικές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο, εγώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Πιο αναλυτικά, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρική Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και η Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6, στην Ήπειρο από -2 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 10 ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Λιβυκό πέλαγος οι εντάσεις των βορείων ανέμων θα φτάνουν κατά περιόδους τα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών-βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά αυξημένες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βελτιωμένο καιρός και έντονο κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επελαύνει στη χώρα ο «Διομήδης»
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν ολόκληρη τη χώρα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ η τύχη μιας γυναίκας αγνοείται. Πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα, προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» έφθασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου δίνεται μάχη από τα συνεργεία για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Αρχικά, το μεσημέρι της Τετάρτης, η ισχυρή χιονόπτωση «έντυσε στα λευκά» τη Μαλακάσα, ενώ μετά τις 17.00 τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα βόρεια προάστια περνώντας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τους Θρακομακεδόνες. Χιονισμένοι είναι και οι δρόμοι που οδηγούν στην Πάρνηθα.

Άνδρες της τροχαίας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία ενώ μηχανήματα της Νέας Οδού προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην Αττική αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Μάλιστα, καθώς θα περνούν οι ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη νύχτα να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού.

Χωριά «θάφτηκαν» στο χιόνι
Η χιονόπτωση στα ορεινά χωριά της Υπάτης και της δυτικής Φθιώτιδας συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς, με τα μηχανήματα των δήμων Λαμίας και Μακρακώμης να βρίσκονται επί ποδός για να αποφευχθούν τυχόν εγκλωβισμοί.

Το χιόνι στα ορεινά της Υπάτης σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamianow.gr ξεπέρασε και τους 50 πόντους, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα.

 Η επέλαση του χιονιά στη Φθιώτιδα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με το χιόνι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να κατεβαίνει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα φτάνοντας σχεδόν έξω από τη Λαμία.

Περισσότερο από ένα μέτρο χιόνι έχει πέσει στα ορεινά της Λάρισας, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στην περιοχή. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στα χωριά Σπηλιά, Κοκκινοπήλο και Λιβάδι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και αντλιοστάσια της ευρύτερης περιοχής. Η κυκλοφορία σε σημεία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ενώ προς πλήρη αποκατάσταση είναι η ηλεκτροδότηση της περιοχής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με νερό και λάσπη καλύφτηκε η Υπέρεια Φαρσάλων. Ο παραπόταμος του Ενιπέα φούσκωσε και το χωριό πλημμύρισε για ακόμα μία φορά. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στην εκκλησία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε γειτονικά χωριά.

Ανθρωποι και μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο Βελούχι, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Σε πολλά σημεία οι επαρχιακοί δρόμοι της πυρόπληκτης Εύβοιας κόπηκαν στα δύο, από κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και καθιζήσεις. Χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στην Αγία Άννα Ευβοίας οι κάτοικοι αγωνιούν, ενώ κορμοφράγματα και ο καθαρισμός των ρεμάτων ήταν οι ενέργειες που έσωσαν σπίτια.

Προβλήματα στις μετακινήσεις στη Θεσσαλία
Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κίνηση των οχημάτων, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία αυτών λόγω έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης σε πολλά άλλα σημεία.