Log in
A+ A A-

Ομπάμα: Επιμένει για επέμβαση - Αναβάλει την ψηφοφορία

Την αναβολή της ψηφοφορίας του Κογκρέσου για την επέμβαση στην Συρία ανακοίνωσε, στο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διαφανεί εάν η πρόταση της Ρωσίας για παράδοση των χημικών όπλων θα αποφέρει καρπούς.

 

Όπως τόνισε ο κ. Ομπάμα, για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερώσει σχετικά και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρυ, αν και εξέφρασε την δυσπιστία του για το κατά πόσον η όλη διπλωματική διαδικασία θα φέρει αποτέλεσμα. Στην αντίπερα όχθη, για μια ακόμη φορά, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να επιτεθεί στοχευμένα στην Συρία και τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ .

"Στα τεσσεράμιση χρόνια της θητείας μου δεν κάνω πολέμους. Τελειώνω πολέμους. Έφερα πίσω τους στρατιώτες μας από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Δούλεψα πολύ με την διπλωματία και επεδίωξα την ειρήνη. Επαναλαμβάνω: Δεν θα στείλω κανέναν στρατιώτη στην Συρία. Οι αεροπορικές επιθέσεις θα είναι στοχευμένες και θα έχουν μοναδική αποστολή την καταστροφή των χημικών όπλων του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Δεν θα εμπλακούμε σε έναν νέο πόλεμο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, δείχνοντας εκ νέου το στίγμα των προθέσεών του, για να προσθέσει στην συνέχεια ότι, παρόλα αυτά, θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του Κογκρέσσου.

"Ως Αρχηγός του στρατού, μπορούσα να δώσω εντολή προκειμένου να ξεκινήσει η επέμβαση. Όμως, ως Πρόεδρος της παλαιότερης Δημοκρατικής χώρας, δεν μπορούσα να μην ζητήσω την έγκριση του Κογκρέσσου", ήταν το πνεύμα της δήλωσης του κ. Ομπάμα.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκφράζονται, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι «εάν δεν επέμβουμε, βάζουμε σε κίνδυνο και την δική μας ασφάλεια», ενώ απαντώντας στον ισχυρισμό ότι, μεταξύ των πολεμίων του Άσαντ, υπάρχουν εξτρεμιστές, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, τονίζοντας όμως ότι «σε μια Συρία στην οποία θα επικρατεί το χάος, όπως σήμερα, η Αλ Κάιντα θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής.

Σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο να υπάρξουν αντίποινα από πλευράς του Άσαντ, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι ο Σύριος πρόεδρος δεν διαθέτει την δυνατότητα να πλήξει ουσιαστικά την Αμερική.

Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάνα άφησε ανοιχτό παράθυρο να μεταβάλει την στάση του, εφόσον τελικά η Συρία αποδειχθεί συνεπής στην δέσμευση έναντι της Ρωσίας ότι θα καταστρέψει τα χημικά όπλα, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η επέμβαση παραμένει η πρώτη του επιλογή, καλώντας όλους όσοι έχουν αντίρρηση να ρίξουν και πάλι μια ματιά στα ανατριχιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Media