Log in
A+ A A-

Ορκίστηκε και ανέλαβε τις ευθύνες το νέο Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου

Ιστορική με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου για τις τύχες του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, διότι για πρώτη φορά μετά από δέκα επτά χρόνια ορκίστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου και συνήλθε σε σώμα.

Η ορκωμοσία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Ανδρέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν, στο χώρο όπου φυλάσσονται τα ελάχιστα αντικείμενα που διασώθηκαν από τον ιστορικό ναό που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και ήταν άκρως συγκινητική.

Στα πρόσωπα των συμβούλων που προέρχονταν από την κοινότητα, Ελίζαμπεθ Δημονέκα – Μπρόντυ, Ζαν Δημονέκα, Πίτερ Ζαχαράτου, Ρεγγίνα Κατωπόδη, Θεόδωρου Κλίνγκος, Σταμάτιου Λύκου και της Όλγας Παυλάκου, του ευεργέτη της κοινότητας και του Σχολείου του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Στέφανου Τσερπέλη, της Ανθούλας Κατσιματίδη, που έχασε τον αδελφό της την αποφράδα εκείνη ημέρα, καθώς επίσης και των εξ εx officio μελών του συμβουλίου και των διορισμένων διακρίνονταν η συγκίνηση και η αποφασιστικότητα να εργαστούν από κοινού για την επανέναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση και την ολοκλήρωση του ναού.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπίσκοπος, Επισκοπος Φασιανής Αντώνιος αναφέρθηκε στη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου και κάλεσε τους συμβούλους να ορκιστούν ενώπιον του Ευαγγελίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχαν λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία στον υπό ανέγερση ναό και κάλεσε τους συμβούλους να εργαστούν από κοινού.

Αμέσως μετά τη ορκωμοσία το συμβούλιο συνήλθε σε σώμα και εξέλεξε την εκτελεστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους Γιώργο Μιχάλτση, πρόεδρο, Όλγα Παυλάκου, αντιπρόεδρος, Ελίζαμπεθ Δημονέκα – Μπρόντυ, γραμματέα και Θεόδωρο Κλίνγκο, ταμία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την ορκωμοσία επεσήμανε: «Είναι όντως μια πολύ ιστορική ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται στη γιορτή του Αγίου Νικολάου και σε μια καινούργια φάση στην οποία μπαίνουμε πλέον. Με τη δημιουργία του πλήρους προβλεπόμενου από τους κανονισμούς συμβουλίου μπαίνουμε πλέον σε μια νέα φάση στην οποία το έργο της συνεχίσεως της ανοικοδομήσεως τίθεται σε μια βάση πάρα πολύ σταθερή και τώρα είναι θέμα εργασίας και χρόνου.

Το ζητούμενο είναι να συντομεύσουμε το χρόνο και αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση προσφοράς και από την πολύ οργάνωση. Με τη δημιουργία του συμβουλίου έχουμε μια πάρα πολύ καλή προϋπόθεση πάντοτε του Θεού συνεργούντος και βοηθούντος».

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει το έργο επεσήμανε: «Δεν είναι λογικό να εισέλθουμε σ΄ αυτή τη λογική διότι η Δύση έχει το ημερολόγιο και την ώρα, εμείς έχουμε το χρόνο».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από 22 μέλη και το ένα τρίτο, όπως προαναφέραμε προέρχεται από το αρχικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου.

Ex officio μετέχουν οι: π. Μάρκος Λεοντής (πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων), Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης (διοικητής του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου), Μαρία Logus (πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου), Γιώργος Λουκάς (πρόεδρος της ΑHEPA), Αργύρης Βασιλείου (πρόεδρος της Ηγεσίας των 100) καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Πίστεως.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν και οι Ανθούλα Κατσιματίδη, Γιώργος Μιχάλτσης, Ρίτσαρντ Browne, Γιώργος Τσαντίκος, Στέφανος Τσερπέλης και Μάικλ Ψαρός, οι οποίοι διορίστηκαν από την Αρχιεπισκοπή. 

source: www.anamniseis.net

Media