Log in
A+ A A-

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τιμά τους Τρεις Ιεράρχες

Με μια σειρά εκδηλώσεων θα τιμήσει και φέτος η Αρχιεπισκοπή Αμερικής την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που είναι και οι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα παραστεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος (319 East 74 Street) στο Μανχάταν, όπου θα δώσει το παρών και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.  Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, θα εκκλησιαστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των κοινοτικών Ελληνοαμερικανικών Σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος θα μιλήσει για την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και την σπουδαιότητα της Ελληνικής και Ορθοδόξου κληρονομιάς μας.  Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους μαθητές και τους συνοδεύοντες εκπαιδευτικούς στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα κόψει την παραδοσιακή Βασιλόπιτα για τους εκπαιδευτικούς.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, 30 Ιανουαρίου, στις 6:00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών στο Metropolitan Club (one East 60th Street, NYC). Μετά την αρχική υποδοχή και δεξίωση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος θα μιλήσει με θέμα: «Στη γραμμή των Πατέρων: Η δυναμική ερμηνεία της παραδόσεως των Τριών Ιεραρχών». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά απαιτούνται ονομαστικές κράτησεις από τους ενδιαφερομένους λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων. (RSVP - Tel.: (212) 570-3512, email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

To Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 5:00 μ.μ., κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα απονείμει τα Βραβεία Αριστείας στους μαθητές που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας του Ιουνίου 2013.

Η τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιηθεί εντός του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν (319 East 74 Street). Η κ. Γιάννα Νταρίλη, διευθύντρια και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού σταθμού NEW GREEK TV, θα μιλήσει στους μαθητές για την σπουδαιότητα της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

Μετά την τελετή απονομής των βραβείων, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (1851-1911) τον άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Καθεδρικού, και το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Μάρθα Τομπουλίδου, Διόδωρος Παρούδης και ο ψάλτης Tony Badran. Επίσης μελοποιημένα τραγούδια από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη θα παρουσιάσει η Χορωδία του Ημερησίου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστορίας. Την επιμέλεια του Καλλιτεχνικού προγράμματος έχουν αναλάβει η Μάρθα Τομπουλίδου και ο Βαγγέλης Χαζίρογλου, διευθυντής της Χορωδίας του Αγίου Δημητρίου.