Log in
A+ A A-

Διάβασαν ελληνική λογοτεχνία στο Μανχάτταν

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση με φόντο... Νέας Υόρκης, είχαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Συγγραφέων (Greek - American Writers Association) στο Cornelia Street Cafe του Manhattan.

Ο χώρος ήταν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός, παραπέμποντας σε ατμοσφαιρικά εναλλακτικά στέκια μιας Νέας Υόρκης με...διαφορετική άποψη.  Εκεί, για δυο, σχεδόν ώρες, συναντήθηκαν διαφορετικοί κόσμοι: Η ελληνική λογοτεχνία μέσα από την σκοπιά της αμερικανικής κουλτούρας και η ελληνική καθημερινότητα μέσα από το βλέμμα του Αμερικανού, είτε είχε καταγωγή από την Ελλάδα, είτε δεν είχε καμία σχέση μαζί της.

Οι ομιλητές, στην πλειοψηφία τους πρόσωπα γνωστά για την πολιτιστική και ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα, με άμεση ή έμμεση σχέση με την ομογένεια, διάβασαν αποσπάσματα τα οποία, κατά κύριο λόγο, αφορούσαν στην ελληνική λογοτεχνία, την παράδοση και τρόπο ζωής με βάση την οπτική γωνία ανθρώπων που μεγάλωσαν μακριά.  Στην ευχάριστη αυτή διαδικασία, ενεπλάκησαν πολλά στοιχεία: Από τα έργα του Σεφέρη και του Καβάφη μέχρι τις παραδοσιακές απόψεις για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και από την ζωή στην ελληνική ύπαιθρο μέχρι και το πρόσωπο της Ελληνίδας γιαγιάς και πως αυτή περνούσε στο υποσυνείδητου ενός παιδιού που ερχόταν από την Αμερική και την έβλεπε ελάχιστες φορές στην ζωή του.

Την παρουσίαση ανέλαβε η ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Penelope Karageorge, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν ο γνωστός καθηγητής του Queens College, Νίκος Αλεξίου και οι συγγραφείς Βασίλης Ρούσκας και Meg Scott - Copses, η οποία δεν έχει καταγωγή από την Ελλάδα αλλά έχει παντρευτεί Έλληνα και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά γράμματα.

Ο υπόγειος χώρος του Cornelia Street Cafe γέμισε ασφυκτικά και οι παρεβρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον.